Wilbert Swart met zijn houtkachel.
Volledig scherm
PREMIUM
Wilbert Swart met zijn houtkachel. © Foto: Bert Beelen

Wilbert (41) moet er niet aan denken te stoppen met hout stoken: ‘Het kan ook duurzaam’

NIJMEGEN - Actie ondernemen tegen de uitstoot van houtkachels? Prima. Maar zijn kachel inleveren tegen een slooppremie van 1.000 euro? Nijmegenaar Wilbert Swart (41), bewoner van de wijk Hees, moet er niet aan denken. ,,Het is kortzichtig hoe de gemeente denkt over houtkachels. Hout stoken kan ook duurzaam.”

35 reacties

 • Jan Ariaans

  3 maanden geleden
  @ B. Vermeulen, u slaat de spijker op zijn kop!! Wij moeten zo nodig van het gas af, terwijl Duitsland (8x NL)nu pas van de stookolie naar het aardgas gaat. Hoezo oertijd? Het houd toch niet op aan de grens? Wij moeten zonodig elektrisch gaan rijden en in de VS rijden ze 6 of 8 cilinders op lekker goedkope brandstof. Laat die klimaatbobo's zich daar maar eens bezig mee gaan houden!!
 • Charles de Wit

  4 maanden geleden
  S Schiltmans & Michel van de Zand Nog iets, om de buurt nog wat extra te ontzien; schoorsteen van minimaal 20 meter boven 't maaiveld, net als de schoorstenen van vervuilende industrie. Zal meteen ook hun verkoopwaarde verknallen, zodat ze nog eerder houtstook laten voor wat het is.
 • S Schiltmans

  4 maanden geleden
  @Michel van de Zand; precies; en verplicht jaarlijks schoorsteenvegen en een kachelcheck (zou overigens verstandig zijn als dat ook voor cv-ketels etc zou gelden), verplichte stookcursus (zwitserse methode). Zo fool-proof mogelijk maken. En toch meer handhaaf mogelijkheden (beter werkende stookwijzer / stookalert met consequenties). Nu kan ik mijn huis niet voldoende ventileren omdat de buren zo van stoken houden. Mijn vrijheid stopt waar die van een ander begint, en omgekeerd.
 • Michel Van de Zand

  4 maanden geleden
  Hout en pellets 3x zo duur maken. Iedereen die zo'n kachel heeft verplichten een roet en fijnstof filter te installeren. Tevens verplichten een geur-afvanger te plaatsen. Hout verplicht binnen/verwarmd en droog op te slaan (buiten in de schuur is het een broeinest voor muizen en ratten waar ook de buurt last van heeft). Eens kijken of er nog veel kachels overblijven.
 • Gert Mans

  4 maanden geleden
  Laat de vervuiler betalen via een flinke boete wegens het in gevaar brengen van milieu en gezondheid.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.