Volledig scherm
Een rondleiding bij Windmolenpark Nijmegen - Betuwe aan de A15. © Paul Rapp

Windmolens in Heumen: prima, maar op welke plek?

HEUMEN/ NIJMEGEN - Windmolens in Heumen? Vrijwel iedereen is voor, bleek deze zaterdag tijdens de excursie naar het Windpark Nijmegen-Betuwe. Alleen waar ze moeten komen, blijft de grote vraag. 

,,Een prachtig voorbeeld voor onze gemeente. Zet die windmolens ook maar in Nederasselt weg. Ik heb er nul problemen mee.’’ Rona Derks (48) uit Nederasselt is zichtbaar onder de indruk van het succesverhaal achter het Windpark Nijmegen-Betuwe. 

Inspirerend

En ze is niet de enige. Want dat het verhaal inspirerend is, daar zijn de meesten het wel mee eens. Begin 2012 leek de komst van windmolens naar de Griftdijk, langs de A15 bij Oosterhout en Ressen, nog ver weg. Totdat drie jaar later ruim duizend burgers 2 miljoen euro bij elkaar hadden. Eind 2016 was daar het Windpark Nijmegen-Betuwe gerealiseerd; met vier windmolens, samen goed voor duurzame energie voor ruim 7.000 huishoudens per jaar. 

Met een excursie naar het Windpark, bedoeld voor alle belangstellenden uit Heumen, hoopt GroenLinks-voorzitter Ruud van Gisteren de eerdere 'valse start' rond het onderwerp in de gemeente in te halen, zo zei hij zaterdag. Eerder ontstond daar ophef over in de gemeente. 

Kritiek

Inwoners hadden grote kritiek op de plannen van het bedrijf De Wolff Nederland Windenergie, die vijf windmolens van 220 meter wilde plaatsen op de grond van vijf boeren in Nederasselt. 

Hinderlijk, zo zeiden de inwoners, die zich verenigden in de actiegroep Windkracht Heumen. En daar hadden ze best een punt, erkent Van Gisteren. ,,We zijn de afgelopen maanden veel te weinig met die burgers in gesprek gegaan. Dat hadden we beter moeten doen. We hopen vandaag aan te tonen hoe belangrijk duurzame energie is. En te praten over mogelijke plekken waar windmolens wel zouden passen.’’

Slagschaduw

Quote

Waarom niet gewoon windmolens in zee neerzetten? Dan heeft sowieso niemand uit de dorpen er last van

Inmiddels is een meerderheid in de politiek voorstander voor windmolens langs de A73. Dát er windmolens komen, is het probleem niet. Ook de actiegroep Windkracht Heumen is voorstander. Inwoner Theo Derks (49) uit Nederasselt, die ook in Windkracht Heumen zit, heeft wel ideeën over mogelijke plekken. ,,Waarom niet gewoon windmolens in zee neerzetten? Dan heeft sowieso niemand uit de dorpen er last van. Of inderdaad langs de A73; dat lijkt me ook prima.’’

Het bezoek aan het Windpark heeft hem versterkt in de opvatting dat windmolens naar Nederasselt halen in elk geval geen goed idee is. ,,Want ik ben me er nog bewuster van dat de slagschaduw een probleem kan opleveren. En dat je het geluid van de windmolen toch echt hoort. Verder juich ik windmolens toe, zolang niemand er last van heeft.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.