Volledig scherm
Jasper Henderson (rechts) interviewt Adriaan van Dis. © Bert Beelen

Wintertuinfestival: nieuwe schrijvers en gesprekken over boeken

NIJMEGEN - Schrijvers, voordrachten en gesprekken over literatuur. Daarvoor liep gisteren Doornroosje vol. Het was weer Wintertuinfestival, het grote literatuurfestival van Nijmegen. De bezoeker moest kiezen want er was veel tegelijk.

Het interview met Adraan van Dis, éminence grise van de Nederlandse literatuur, was de opening. Het festivalthema is dit keer 'De vrije lezer'. Facebook en Google registreren immers alles wat je leest en en zoekt en schotelen je op basis daarvan informatie voor. Op zijn minst verontrustend, vindt de redactie van het festival.

Van Dis ziet het niet zo somber. ,,We zijn altijd bang voor veranderingen. Ik heb Joop van Uijl eens horen fulmineren tegen de computer die het werk van mensen zou afpakken. Maar je houdt het niet tegen. Bovendien heb ik veel vertrouwen in de menselijke geest. Wij mensen hebben een rare associatiefabriek in ons hoofd. Daar komen verrassende vondsten uit waar geen computer tegenop kan.'' 

Data-analyses en algoritmes gaan ons leesgedrag niet volledig bepalen, meent Van Dis ,,Er zijn altijd mensen met voorspelbare smaken geweest en er blijven altijd vernieuwers en zoekers.''

Blokkenschema

Bezoekers konden met een blokkenschema zelf hun programma samenstellen. Er waren voordrachten, discussies en talkshows in de twee zalen, het café, de hal en in de kleedkamers. Van grootschalig tot knus. Zo was er een hoekje waar schrijvers werden geïnterviewd. Het publiek zat erbij op bankjes en poefs, bijna een huiskamer.

Het leukste van een literair festival is nieuwe schrijvers ontdekken. Dan kon volop, er waren tientallen jonge talenten, dichters, performers en schrijvers die wat lieten zien en horen. 

Tegenvaller

Het afsluitend optreden van de Belgische komiek en cartoonist Kamagurka viel een beetje tegen. Hij trakteerde het publiek op absurdistische ongein over brandweer, chinezen en penisverlenging. Op den duur werd het nogal melig. Zijn cartoons en stripjes zijn leuker.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.