Volledig scherm
Wintertuinfestival in Nijmegen © SchulteSchulz

Wintertuinfestival: Onafhankelijk denken? Lees boeken!

NIJMEGEN - Jonge beloften en grote namen op het Nijmeegse Wintertuinfestival, het jaarlijkse feest voor lezers. Het motto is De vrije lezer want een echt boek heeft geen internetcookiesNijmegen

Boeken ondersteunen het onafhankelijke denken, vindt de redactie van het Wintertuinfestival. Als je een boek leest, kun je nieuwe ideeën opdoen zonder dat iemand over je schouder meekijkt. 

Programmeur Laurens van de Linde: ,,In een tijd waarin data en algoritmes  een steeds grotere  rol spelen, wordt het vrije denken bedreigd. Facebook en Google registreren immers alles wat je zoekt, leest en leuk vindt. Om je vervolgens door hen geselecteerde informatie en advertenties voor te schotelen. Voordat je het weet zit je in een informatiebubbel en bepalen anderen welke informatie je krijgt.''

Zelf uitzoeken

,,Je kunt je hieraan onttrekken door boeken te lezen'', vervolgt Van de Linde.  ,,Liefst papieren boeken die je zelf uitzoekt in de boekhandel of de bibliotheek. Of bezoek eens een literatuurfestival. Daar kun je kennis maken met nieuwe schrijvers.''

Niet dat de festivalorganisatie tegen social media is. ,,Het is een mooi middel om te communiceren. Schrijvers kunnen er bijvoorbeeld mee in contact komen met lezers. Maar het is wel belangrijk dat je als lezer bewust bent van de factoren die je beïnvloeden.''

Meer van hetzelfde

Ook voor schrijvers is het belangrijk dat lezers niet alleen gestuurd door Bol en Amazon. Deze bedrijven werken met data en algoritmes om klanten gericht boeken aan te bieden. Er zijn ook uitgevers die deze data gebruiken om bestsellers te voorspellen. Zie daar als beginnend schrijver nog maar doorheen te komen. ,,Het gevaar is dat we daardoor alleen maar meer van hetzelfde krijgen'', zegt de programmeur.

In de editie 2017 van het Wintertuinfestival komt 'De vrije lezer' als thema volop aan bod. Veel lezingen, debatten en colleges gaan over onafhankelijk denken en hoe je zelf blijft bepalen wat je leest. Daarnaast kunnen festivalbezoekers zoals elk jaar kennis maken met nieuwe talenten en gevestigde namen treffen. 

Programma

Woensdag 22 november: kroegcollege van promovendus Roel Smeets. Om 21.00 uur in CALI, Priemstraat 13. 

Donderdag 23 november: college van rapper Fresku om 20.15 uur, Collegezalencomplex Radboud Universiteit.

Vrijdag 24 november: avond van de grote beloftes. Schrijfcoach Marjolein Visser interviewt Simone Atangana Bekono, Nikki Dekker en Jante Wortel. Om 20.30 uur Thiemeloods, Leemptstraat 34.

Zaterdag 25 november: festivalavond met onder meer Adriaan van Dis, Kamagurka, Franca Treun, Erik Jan Harmens, Alma Mathijsen, Anouska Nzuma, Jet Steinz. Om 20.00 uur in Doornroosje.

Zondag 26 november: Joris van Casteren presenteert zijn nieuwe boek Een botsing op het spoor. 15.00, Villa Klein Heumen, Scheidingsweg 652.

Volledig scherm
Festivalposter © PR
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.