Volledig scherm
huis koopwoning te koop huizenmarkt © ANP

Woningmarkt Nijmegen en Arnhem nu echt overspannen

NIJMEGEN - Slecht nieuws voor woningzoekenden in de regio Arnhem-Nijmegen: het aantal huizen dat te koop staat, droogt op, en de woningen die wel aangeboden worden, zijn duurder dan ooit. De markt is, kortom, overspannen. En vooral starters delven het onderspit; ze zijn inmiddels koopschuw geworden.

Dat blijkt uit cijfers van de NVM over de laatste drie maanden van 2017. 

In dat kwartaal waren huizen in Nederland gemiddeld 9,1 procent duurder ten opzichte van diezelfde periode in 2016. Een gemiddelde woning kost op dit moment 269.000 euro, een recordniveau. Vooral de prijs van verkochte appartementen ging het afgelopen jaar omhoog.

Starters

Nijmegen lag met een stijging van 9,3 procent boven dat landelijke gemiddelde. In Arnhem kostte een woning de afgelopen drie maanden 6,9 procent meer dan een jaar eerder, en was dat 7,9 procent in Ede en Doetinchem. Maar in die laatste twee plaatsen is volgens de NVM geen sprake van een overspannen markt, in de rest van de regio evenmin.

Vooral starters zijn de dupe van de huidige krapte op de woningmarkt, constateert de NVM. Er zijn steeds minder goedkopere huizen, en de woningen die te koop staan, worden vaak voor een bedrag boven de vraagprijs verkocht. 'Dat vormt, samen met de verder aangescherpte financieringsregels, een extra belemmering voor met name starters op de woningmarkt', schrijft NVM-voorzitter Ger Jaarsma.

(tekst loopt door onder graphic)

Koopschuw

Consumenten zijn volgens de makelaarsvereniging koopschuw aan het worden. 'Ze hebben niet langer zin om in de rij te staan voor een woning en vlak voor de drempel te horen dat die al verkocht is aan een ander', stelt de NVM. Dat heeft er voor gezorgd dat het aantal woningverkopen in het vierde kwartaal van vorig jaar daalde, voor het eerst sinds het dieptepunt van de crisis.

Dit jaar wordt het niet veel beter, zo verwacht de NVM. Er worden weliswaar veel nieuwe huizen gebouwd, maar niet genoeg om de vraag aan te kunnen. Het woningtekort piekt in 2018 met een tekort van 200.000 woningen. 

De NVM vindt dan ook dat 'snellere besluitvorming over woningbouw noodzakelijk is', zodat de nieuwbouwproductie verder opgeschroefd kan worden.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.