Volledig scherm
PR dgfoto Gelderlander Nijmegen: De woonboten in het Maas Waalkanaal aan de Oostkanaaldijk moeten weg. © Paul Rapp

Woonboten Maas-Waalkanaal blijven voorlopig liggen, maar onzekerheid blijft

NIJMEGEN - De acht woonboten aan het Maas-Waalkanaal in Nijmegen-West mogen voorlopig blijven liggen. Dat laat wethouder Noël Vergunst weten. Afgelopen december werd juist een start gemaakt met een handhavingstraject: de boten zouden nog dit voorjaar moeten vertrekken uit het kanaal in ruil voor een financiële vergoeding voor de bewoners.

Maar die plannen gaan voorlopig even in de kast. Reden is een recente uitspraak van de rechtbank van Limburg, waarin wetgeving over woonboten centraal staat. Juristen van de gemeente Nijmegen hebben die uitspraak bestudeerd en kwamen tot de conclusie dat aan de hand van die uitspraak en de nieuwe wetgeving het niet langer zeker is of de ligplekken van woonboten in het Maas-Waalkanaal illegaal zijn. 

Financiële strop 

Daarmee is het al jaren voortslepende conflict tussen de gemeente en de bewoners voorlopig nog even niet ten einde. Het stadsbestuur wil af van de woonboten en wijst op strijdigheid met het bestemmingsplan: een industriegebied zou immers geen plek voor bewoning zijn. Bewoners willen echter niet weg en wijzen erop dat al sinds het begin van de jaren zeventig woonboten aan het kanaal liggen. 

Tevens vrezen zij een financiële strop: een gedwongen vertrek betekent dat zij afstand moeten doen van hun woonboten. Een alternatieve ligplek is immers niet voorhanden. De financiële vergoeding - waarover de politiek de afgelopen maanden achter gesloten deuren heeft gediscussieerd - zou lang niet voldoende zijn om hypotheken op boten af te kunnen lossen, zo klonk het.

Vergunst snapt dat bewoners in onzekerheid blijven: ,,Uitgangspunt van het college is dat een woonfunctie in dit gebied nog steeds niet gewenst is vanwege gezond woon- en leefklimaat enerzijds en bedrijvigheid en werkgelegenheid anderzijds. We gaan dan ook onderzoeken wat de gevolgen voor eigenaren en bedrijven zijn en wat onze volgende stappen zullen zijn.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.