Volledig scherm
Zandtransport. © Marc van der Kort

Zandtransport Stelt-Zuid toch door woongebied: zorgen bij ouders rond basisscholen

NIJMEGEN - Lentse ouders van schoolgaande jeugd zijn boos op de gemeente Nijmegen. Die volhardt in het voornemen om de komende tien weken dagelijks  van 6.00 tot 17.00 uur elke vijf minuten een zandwagen door drukke woonwijken in Lent te laten rijden. Een alternatieve route, voorgesteld door de bewoners, is volgens de gemeente niet haalbaar. 

Per buurtbrief heeft de gemeente deze week laten weten dat maandag de zandtransporten beginnen. Die zijn nodig voor het ophogen van de nieuwe Waalsprong-wijk Stelt-Zuid.  De ritten voeren onder meer over de Vrouwe Uda- en Turennesingel. Hier liggen vier basisscholen, twee kinderdagverblijven en een drukke supermarkt in de buurt. Ouders vrezen voor de veiligheid van hun kroost.

Volledig scherm
De routes voor het zandtransport in Lent. © De Gelderlander

Vervuilende ritten
,,In plaats van vervuilende ritten dwars door Lent, kun je de vrachtauto's vanaf de Ovatonde tot bijna aan de Waalbrug laten rijden en ze daar pas linksaf laten slaan”, stelt Brigitte Rutten van het Lentse protestcomité Zand Erover.  Volgens een woordvoerster van de gemeente kan dit om een aantal redenen niet. ,,Hun voorstel is om de vrachtauto’s op zijn Engels links te laten rijden op afgesloten rijstroken op de Prins Mauritssingel . Maar daar is fysiek geen ruimte voor, omdat deze nodig is voor de renovatie van de Waalbrug die binnenkort start. Verkeerslichten moeten opnieuw worden afgesteld voor verkeer dat linksaf moet, maar dat is technisch onhaalbaar.” 

400 protesthandtekeningen

Volgens de bewoners schendt de gemeente eerdere beloftes. Woensdag worden minstens 400 protesthandtekeningen aan de gemeenteraad overhandigd. Boosheid is er ook over de rijtijden. Afgesproken is dat de vrachtwagens niet rijden tussen 8.15 en 8.45 uur en tussen 14.00 en 15.00 uur om schoolgaande jeugd te ontzien. Actievoerster Rutten: ,,Maar de pauzetijden voor chauffeurs overlappen niet met de begin- en eindtijden van álle scholen.” 

Dat bevestigt directeur Joanna Brattinga van basisschool Geldershof. ,,Wij zijn pas klaar om 15.00 uur.” Joost Ebus, vader van twee schoolgaande kinderen, is verbaasd: ,,Dit is vragen om ongelukken.” 

De gemeente laat weten contact gehad te hebben met de scholen. ,,We monitoren de eerste twee weken en kijken wat nog verder nodig is.” Mocht het nodig zijn, dan worden verkeersregelaars ingezet. 

Volledig scherm
Het bouwterrein voor de Stelt-Zuid in Lent. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.