Volledig scherm
Wendy Grutters, lijsttrekker van de Stadspartij DNF. © pr

Zeker vijf vrouwelijke lijsttrekkers in Nijmegen: een record

NIJMEGEN - Voor het eerst in de geschiedenis krijgt Nijmegen ten minste vijf vrouwelijke lijsttrekkers voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat is een record voor de stad. Twee vrouwen aan de top van de lijst was eerder (2010)  al heel bijzonder voor de Nijmeegse politiek.

Gisteren werd bekend dat wethouder Renske Helmer lijsttrekker wordt van de SP.  De VVD (Inge van Dijk), GroenLinks (April Ranshuijsen), de Stadspartij DNF (Wendy Grutters) en de Partij voor Dieren (Michelle van Doorn)  wezen al eerder een vrouw als de nummer één aan. 

Stap vooruit
Vier jaar geleden werd in Nijmegen door een brede groep van vrouwen uit diverse partijen nog actie gevoerd voor meer vrouwen in de lokale politiek. Mariët Mensink, destijds een van de  initiatiefneemsters, is blij met het grote aantal vrouwen op de hoogste posities. ,,Dit is een geweldige stap vooruit. Zo langzamerhand moet dit toch ook vanzelfsprekend zijn.’’

Uit de reeds bekende (concept)kandidatenlijsten voor de verkiezingen in maart 2018, blijkt dat er sowieso veel meer vrouwen gaan voor een rol in de lokale politiek.  Vrijwel op alle lijsten staan bij de eerste tien kandidaten vier tot vijf  vrouwen. Bij D66 en het CDA die een man als lijsttrekker hebben, staat op plek twee een vrouw.

30 procent
Kiezers van sommige partijen brengen ook steeds vaker heel bewust een stem uit op een vrouw. In 2014 kregen de vrouwen op de lijst van GroenLinks bij Nijmeegse raadsverkiezingen 48 procent van de stemmen, bij D66 en de SP haalden de vrouwen samen iets meer dan 30 procent van de stemmen binnen. 

Inge van Dijk, VVD-lijsttrekker, vindt de topposities van de vrouwen 'een uitstekende ontwikkeling'. ,,Een goed gemixt team van mannen en vrouwen in de politiek zorgt voor meer invalshoeken bij de discussies.’’

Scheve verhouding
Wendy Grutters van de Stadspartij DNF juicht de opkomst van vrouwen eveneens toe. ,,Er is te lang een scheve verhouding geweest.’’ Zij denkt dat ook het politieke  debat verandert door vrouwen. ,,Vrouwen hebben minder scoringsdrang dan mannen. Ze gaan sneller voor samenwerking, de handen in elkaar te slaan. Dat zie je trouwens ook in de zakenwereld.’’

Pamflet
De Nijmeegse raad telt nu 12 vrouwen op 39 zetels, in 2010 zaten 'nog maar' 10 vrouwen in de raad. Twee van de vijf wethouders zijn vrouw. Er is dus nog werk aan de winkel, beseft ook Mensink. In 2014 schreef zij in 'pamflet' dat voor de benodigde kritische massa de raad tenminste 14 vrouwen zou moeten tellen. 

Volledig scherm
VVD-lijsttrekker Inge van Dijk. © SIER
Volledig scherm
Michelle van Doorn, lijsttrekker van de Partij voor Dieren. © Dierenpartij
Volledig scherm
SP-lijsttrekker Renske Helmer © SP
Volledig scherm
April Ranshuijsen, GroenLinks. © pr
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.