Volledig scherm
De politie heeft een man uit Beuningen aangehouden. © Roland Heitink

Zeven jaar cel en tbs voor gruwelijke dood in Nijmeegs café

ARNHEM/ NIJMEGEN - De 41-jarige Peter B. uit Beuningen bracht in de nacht van 30 april van dit jaar Nijmegenaar Berry van den Berg in een opwelling om het leven. Dat oordeelde de rechtbank van Arnhem woensdagmiddag. Daarom is dus geen sprake van moord, maar van de lichtere variant: doodslag. 

De Beuningenaar moet zeven jaar de cel in. Ook krijgt B., die verminderd toerekeningsvatbaar is, tbs met dwangverpleging opgelegd.

Rumoer

De uitspraak van de rechtbank zorgde voor het nodige rumoer in de rechtszaal. De uiteindelijke straf is lager dan de tien jaar die de officier van justitie twee weken geleden, tijdens de behandeling van de strafzaak, eiste.

Het incident vond plaats in het Nijmeegse café De Sportcentrale. B. doodde Van den Berg met meerdere messteken. Aanleiding was een incident eerder die nacht. De twee kregen ruzie bij de toiletten van het café, over een weer vielen klappen.

B., op dat moment onder invloed van drank en coke, verliet de kroeg en wilde aangifte bij het politiebureau doen. Naar eigen werd hij door de agenten niet serieus genomen. ,,Kom morgen maar terug, zeiden ze’’, aldus B. tijdens de strafzaak. ,,Ze konden zogenaamd niets doen, omdat ik geen getuigen had.’’

Mes uit de keuken

B. mompelde dat hij het 'dan zelf wel oplost' en stapte in de auto naar Beuningen. Daar greep hij een mes uit de keuken, waarna hij weer naar De Sportcentrale reed. Korte tijd blijft hij buiten voor de kroeg staan. Om getuigen van het incident eerder die avond te vinden, verklaarde B. Op dat moment zag hij vanuit een ooghoek Van den Berg in het café staan. Lachend, schijnbaar onaangedaan van de vechtpartij die avond.

Dat schoot bij B. in het verkeerde keelgat: hij stormde naar binnen en stak meerdere malen met het keukenmes in op het lichaam van Van den Berg. Ooggetuigen zagen hoe het bloed uit het lichaam van de Nijmegenaar spatte, zijn ingewanden waren als gevolg van de messteken zichtbaar. Een ambulance was snel ter plaatse, maar het bleek tevergeefs. De ochtend na het incident overleed Van den Berg in het Radboudumc.

Er knapte iets

Anders dan de officier van justitie is volgens de rechtbank geen sprake van voorbedachte rade. ,,Dat verdachte tegen agenten zei dat hij 'het zelf wel oplost' betekent niet direct dat hij Van den Berg om het leven wilde brengen", aldus de rechtbank. ,,Dat blijkt ook uit het feit dat hij kort voor de steekpartij buiten bleef staan om getuigen te zoeken. Pas toen verdachte Van den Berg zag, knapte er iets bij hem.’’

Na de celstraf zal de Beuningenaar naar een tbs-kliniek verkassen. De rechtbank benadrukte dat een tbs-behandeling lang kan gaan duren: ,, De verwachting is dat de verdachte zeker tien jaar tbs nodig heeft.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.