Volledig scherm
Sfeerbeeld van de start van de Zevenheuvelenloop vorig jaar. De najaarsklassieker is dit jaar ook decor van het eerste Nederlandse kampioenschap Running Blind. © archieffoto ANP

Zevenheuvelenloop decor van officieus kampioenschap voor blinde lopers

NIJMEGEN - De Zevenheuvelenloop in Nijmegen, zondag 17 november, is het decor van het eerste Nederlandse kampioenschap running blind. Hier doen atleten aan mee die blind of slechtziend zijn. Zij lopen samen met een buddy, een hardloopmaatje. 

Nijmegen  

De atleten en hun buddy’s starten vanuit een speciaal vak. Het eerste duo dat na 15 kilometer de finish passeert, is de winnaar. De atleten staan samen met hun buddy’s op het podium en zij ontvangen beiden een medaille.

,,Er hebben zich al 46 lopers, 23 duo’s, ingeschreven uit heel het land en we zien dat veel lopers die tot nu toe wedstrijden van 10 kilometer liepen de uitdaging aangaan om 15 kilometer te lopen”, aldus Jan Wapenaar van Stichting Running Blind. 

Uitgroeien tot officieel NK?

,,Hardlopen is voor iedereen”, zegt Eric van der Burg, voorzitter van de Atletiekunie. ,,We zijn blij dat we met deze samenwerkende partijen hardlopen voor mensen met een visuele beperking extra onder de aandacht kunnen brengen; dat we gezamenlijk inspireren tot hardlopen en dat er voldoende buddy’s klaarstaan. Met dit eerste officieuze Nederlands kampioenschap willen we toetsen of dit evenement kan uitgroeien naar een officieel Nederlands kampioenschap running blind.”

Aan de stichting Zevenheuvelenloop zal het niet liggen. ,,We gaan er alles aan doen om ook deze deelnemers een fantastische ervaring te bieden”, zegt directeur Alexander Vandevelde. 

25.000 lopers

De start van de Zevenheuvelenloop is om 13.00 uur op de Groesbeekseweg. Zo'n 25.000 hardlopers lopen de vijftien kilometer van Nijmegen richting Groesbeek en weer terug naar de finish, eveneens op de Groesbeekseweg is.

De avond ervoor is de Zevenheuvelennacht met zevenduizend hardlopers die 7 kilometer gaan rennen. Die zaterdagavond lopen ook zo'n negenhonderd à duizend kinderen, deelnemers aan de Mini Zevenheuvelenloop.  

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.