Zó kreeg corona ook het Vrijheidsmuseum in Groesbeek bijna kopje onder
GROESBEEK - Ineens luidde de noodklok. Crowdfunding moest helpen het Groesbeekse Vrijheidsmuseum overeind te houden. Hoe kon het succesvolle museum zó snel aan de rand van de afgrond belanden?
Groesbeek, eind maart 2020. De zon geeft de heuvels rond de Wylerbaan die zo kenmerkende on-Nederlandse gloed. Het mooie weer is vroeg dit jaar. Maar Vrijheidsmuseum-directeur Wiel Lenders heeft geen oog voor het stralende uitzicht aan de andere kant van zijn kantoorraam. Sterker nog: binnen lijkt de herfst wel ingetreden. Pas is bekend geworden dat Nederland in ‘intelligente lockdown’ gaat. Het zorgt voor een stroom aan geannuleerde groepsboekingen bij het Vrijheidsmuseum. ,,Binnen een paar minuten zag ik zó 50.000 euro verdampen.”
Binnen een paar minuten zag ik zó 50.000 euro verdampen
Wiel Lenders, Directeur Vrijheidsmuseum Groesbeek
Het is op dat moment dat Lenders denkt aan socioloog Karl Mannheim. Die sprak over de Polar-Erlebnis. Een ervaring zo diep en zo collectief doorleefd dat een hele generatie erdoor wordt getekend. De Tweede Wereldoorlog was er zo een en, meent Lenders, corona kan weleens ónze Polar-Erlebnis worden. Baan, gezondheid, familie: plots is niets meer zeker. Ook de toekomst van het Vrijheidsmuseum niet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer