Volledig scherm
Een Britse bommenwerper van het type Mosquito in actie.

Zoektocht in Lent levert wel boordmunitie maar geen nieuwe vliegtuigbommen op

NIJMEGEN - Bij de zoekactie naar meer bommen op een bouwterrein aan het Zandsepad in Lent zijn dinsdag geen andere exemplaren gevonden. Wel hebben medewerkers van het in explosieven gespecialiseerde bedrijf Leemans enkele tientallen stuks boordmunitie aangetroffen.

Dinsdagochtend werd een grote vliegtuigbom (een 500-ponder) uit de Tweede Wereldoorlog onder politiebegeleiding afgevoerd. De kans was aanwezig dat zich nog meer bommen bevonden op het bouwterrein, waar nieuwbouwwijk Vossenpels-Noord komt te staan.

Mosquito

Volledig scherm
De aangetroffen bom. © Gemeente Nijmegen

De gevonden vliegtuigbom is afkomstig van een Engels gevechtsvliegtuig, een Mosquito FB Mk6. Dit type vliegtuigen had altijd 2 of 4 bommen aan boord. Onduidelijk was of zich nog exemplaren in de grond bevonden. Al langer is bekend dat het toestel op 17 september 1944 rond het middaguur was neergestort tijdens operatie Market Garden. Het vliegtuigwrak was na de oorlog opgeruimd, de twee bemanningsleden liggen begraven in Oosterbeek.

De aangetroffen 500-ponder is naar een afgelegen locatie gebracht achter Fort Beneden Lent. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) zal het explosief op een nog te bepalen tijdstip gecontroleerd laten ontploffen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.