Zorgrobot Tessa ontlast vooral mantelzorger

videoNIJMEGEN - De zorgrobot voor vergeetachtige ouderen, waarmee een jaar is geëxperimenteerd in de regio Arnhem en Nijmegen, blijkt vooral een grote steun te zijn voor de mantelzorger, dochters, zonen en andere familieleden die de zorg voor een ouder hebben.

Dat is een van de conclusies met de proef met Tessa, de mini-robot die op 70 plaatsen is getest.

,,De mantelzorger geeft aan dat ze het langer volhouden, ook in de gevallen dat de zorg is toegenomen’’, zegt Marian Adriaansen, lector innovatie in de zorg van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen.

Euro per dag

De tekst gaat onder de foto verder

Zorgrobot Tessa.
Volledig scherm
Zorgrobot Tessa. © Bert Beelen

Mini-robot Tessa is ontwikkeld door start-up Tinybots uit Nijmegen. Een jaar geleden begon de proef. Tessa moet ouderen die dementeren structuur bieden, maar ze ook activeren door suggesties te doen. De mini-robots zijn geplaatst in samenwerking met zorginstellingen De Driestroom, Pleyade, seniorennetwerk Swon en BrabantZorg. Studenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen onderzoeken de effecten. Het streven is om Tessa straks voor een euro per dag aan te bieden aan klanten.

Adriaansen ziet het mini-robotje als een 'veelbelovende innovatie' die bovendien betaalbaar is. Zij vindt het voorstelbaar dat Tessa in een pakket komt dat werkgevers aanbieden aan werknemers, zoals sommige werkgevers ook een sportabonnement of een cursus mindfulness bekostigen. ,,Het gaat erom dat een werknemer die mantelzorger is, minder belast wordt.’’

Raar

Tessa fungeert eigenlijk als een uitgesproken agenda, aangestuurd door een app: de mini-robot spreekt op een vriendelijke manier de teksten uit die de mantelzorger heeft ingevoerd. Bijvoorbeeld: 'Je dochter komt zometeen. Misschien kun je alvast thee gaan zetten'. De bedoeling is de oudere in beweging te krijgen. Zoals: 'Het is 10.00 uur, heb je al gewandeld?' Voor een buitenstaander misschien raar, maar het ontzorgt de mantelzorger.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.