Zuivel of kippen: dat is de vraag

GROESBEEK - Mocht de gemeente Berg en Dal niet akkoord gaan met het plan om een melkfabriek te vestigen in de megafarm aan de Dennenkamp in Groesbeek, dan komen er weer kippen in.

Linda Brouwer van Dutch Dairy Genetics - het bedrijf van multimiljonair Kees Koolen uit Vorden - laat daar geen twijfel over bestaan. ,,Als er geen melkfabriek kan komen, zullen wij terug vallen op onze bestaande rechten.'' Die rechten zijn dat er 291.000 kippen alsmede tien herten in een buitenverblijf gehouden mogen worden.

Koolen - rijk geworden met onder meer Booking.com - kocht de kippenfarm van kippenboer Van Deurzen  op een hypothecaire veiling. De Vordense ondernemer heeft de ambitie om de grootste veeboer van de wereld - hij heeft in Brazilië al veel vee -  te worden en wil  in Groesbeek een melkfabriek (pakken en bekers lang houdbare melk, drinkyoghurt, vla) beginnen die 150.000 liter rauwe koemelk per dag  aangeleverd krijgt. Daarvoor moet het bestemmingsplan aangepast worden: van agrarische naar industriële bestemming.

Fifty-fifty

Burgemeester en wethouders staan welwillend tegenover het plan maar de politiek twijfelt, zo bleek recent tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis.  De vraag is of er op 14 december - dan komt de kwestie aan de orde in de gemeenteraad - een meerderheid te vinden is om groen licht te geven. De verhoudingen liggen fifty-fifty. 

Cruciale rol speelt wellicht de PvdA: die wil 'ja' zeggen mits er een aparte ontsluitingsweg - om de verkeersdruk in het dorp te verminderen - naar de nieuwe melkfabriek komt op de Wylerbaan. Maar op dit moment kan dat niet. 

,,We hebben een verkenning gedaan", zegt Brouwer, ,,maar we hebben met twee grondeigenaren te maken en die willen niet verkopen. We zouden die weg wel willen aanleggen, maar we gaan geen irreële prijzen betalen. Dan moeten er maar kippen in.''

De partij Sociaal Groesbeek op haar beurt twijfelt, ook omdat er sprake zou kunnen zijn van precedentwerking. ,,Zetten we het hele buitengebied niet open voor industriële activiteiten?", zo vraagt SG zich af. Volgens Brouwer is geen sprake van precedentwerking: ,,Een kippenfarm zorgt voor meer overlast dan een melkfabriek.  Er is dus een speciale reden waarom je dit wilt doen."

Volledig scherm
Als de gemeenteraad een streep zet door de plannen voor melkfabriek dan wil Dutch Dairy Genetics weer kippen aan de Dennenkamp gaan houden. Foto Hollandse Hoogte © Hollandse Hoogte
Quote

De eigenaren willen de
grond niet verkopen.

Linda Brouwer
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Door een babbeltruc verloor Ans (82) de sieraden van haar man: ‘Gelukkig blijven de herinneringen’
    PREMIUM

    Door een babbeltruc verloor Ans (82) de sieraden van haar man: ‘Gelukkig blijven de herinnerin­gen’

    NIJMEGEN - Ans Giesbers (82) uit Nijmegen is de hele week al van de kaart, vertelt ze. Twee getinte personen ‘van een jaar of twintig’ die zich voordeden als medewerkers van Liander, bestolen haar dinsdagmiddag in haar appartement van kostbare sieraden. Een horloge en twee ringen met diamanten waren, naast foto’s, de laatste tastbare herinneringen die ze had van haar man Henny. Hij overleed 46 jaar geleden.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.