Volledig scherm
© Rob Zweers

1.300 plantjes en dieren erbij in Nijmegen

NIJMEGEN - Nijmegen heeft in nog geen twee jaar tijd maar liefst 1.300 nieuwe soorten planten en dieren erbij. Niet dat de natuur is geëxplodeerd, dit is vooral het gevolg van de inspanningen van Urban Biodiversity Nijmegen.

De club natuurliefhebbers heeft meter voor meter de gemeente Nijmegen afgestruind en genoteerd wat er allemaal groeit en bloeit, rondkruipt en -vliegt. Ook de op de bekende, landelijke website waarneming.nl ingevoerde soorten in Nijmegen zijn meegenomen.

Van bijna 4.400 verschillende soorten planten en dieren is nu bekend dat die in de gemeente Nijmegen voorkomen. Eind 2014 waren dit er nog zo'n 3.100.

Groen kapitaal
„Ik ben dit begonnen nadat Nijmegen aankondigde voor Green Capital te willen gaan. Dan wordt heel erg gedacht aan groen in de vorm van groene energie en duurzaam bouwen. Dat is superbelangrijk, maar het echte groene kapitaal van een stad is de natuur en dat is nog weleens een ondergeschoven kindje", zegt Erik van Dijk, initiatiefnemer van Urban Biodiversity, dat de waarnemingen combineerde met columns met weetjes over de flora en fauna in het Nijmeegse op de blog van Urban Biodiversity Nijmegen. Die zijn gestopt.

De waarnemingen gaan ook in 2016 gewoon door.

5 bijzondere waarnemingen in Nijmegen in 2016 (klik HIER als u dit artikel in de app leest):

De kuifaalscholver:

Het nekspindertje:

Volledig scherm

De distelbremraap:

Volledig scherm

De grote Modderkruiper:

Volledig scherm

De grote weerschijnvlinder:

Volledig scherm
Volledig scherm
Distelbremraap.
Volledig scherm
Nekspindertje
Volledig scherm
Grote Modderkruiper.
Volledig scherm
Kuifaalscholver. © Rob Zweers
Volledig scherm
Grote Weerschijnvlinder.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.