Op de Grote Markt in Nijmegen is met krijt de tekst ‘Van applaus kan niemand leven - minimumloon naar €14' geschreven, met de hashtags #voor14 en #1mei’.
Volledig scherm
Op de Grote Markt in Nijmegen is met krijt de tekst ‘Van applaus kan niemand leven - minimumloon naar €14' geschreven, met de hashtags #voor14 en #1mei’. © Paul Rapp

1 mei-protest in stoepkrijt: ‘Van applaus kun je de rekening niet betalen’

NIJMEGEN - ‘Van applaus kan niemand leven - minimumloon naar 14 euro’. In grote letters krijten Sanne Kanters en Matthijs van de Sande hun boodschap op de Grote Markt in Nijmegen. In niet-coronatijd hadden ze op 1 mei, Dag van de Arbeid, op het Haagse Malieveld gedemonstreerd. 

Maar nu is alles anders. Vandaar de oproep om in kleine groepjes ‘iets creatiefs’ te doen. Deze 1-mei actie is onderdeel van de campagne ‘Voor14’ van de vakbond FNV. ,,Het moet een beweging worden", zegt Sanne Kanters, vakbondsmedewerker. ,,Van applaus kun je de rekening niet betalen.” 

Dat vindt ook Matthijs van de Sande, in het dagelijks leven docent politiek en filosofie aan de Radboud Universiteit, maar nu even niet. ,,Er is de afgelopen tijd vrijblijvend geapplaudisseerd voor mensen in de zorg, in winkels, in distributiecentra zonder dat er iets tegenover staat. Het zijn de minst betaalde sectoren.”

Lang bleven de teksten niet zichtbaar. Na twee uurtjes spoelde een regenbui het protest-in-stoepkrijt weer weg. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.