Volledig scherm
De brand in de caravanstalling in Oeffelt. © ANP

100.000 euro schade voor Gebroeders van Lymborch door brand in Oeffelt

NIJMEGEN - Het Gebroeders van Lymborch-festival is voor 100.000 euro aan spullen kwijtgeraakt bij de brand vrijdag in een caravanstalling in Oeffelt. Wat de stichting al vreesde, is uitgekomen: álle opgeslagen materialen zijn verloren gegaan, inclusief de authentiek nagebouwde middeleeuwse katapult. De spullen waren niet verzekerd omdat geen verzekeraar dat wilde dekken.

,,Alles is total loss”, zegt zakelijk leider Rosalie Thomassen. ,,De grote houten katapult, een trébuchet, lag buiten tegen de loods aan en is onherstelbaar beschadigd. Ons festival stond erom bekend dat we veel attributen zelf hebben gemaakt, om zo goed mogelijk na te bootsen hoe het vroeger was. Die spullen zijn onvervangbaar en zijn in vijftien jaar verzameld. Alles bij elkaar bedraagt de schade een ton.”

De organisatie heeft afgelopen weekend al van alle kanten hulp aangeboden gekregen. ,,Kastelen en collega-festivals willen attributen uitlenen, dat is heel sympathiek. En mensen willen ons goederen schenken, maar daar hebben we nu nog geen plek voor; we moeten eerst een nieuwe, betaalbare opslagplaats vinden.”

Werkplaats van vier vrijwilligers

Ook komen de eerste donaties binnen. ,,Daar is nu het eerst behoefte aan. We hebben vier vrijwilligers waar we heel trots en zuinig op zijn, die maandelijks een dag werken aan alle attributen. Hun hele werkplaats, inclusief veel van hun eigen gereedschap, is verloren gegaan. Dat is onze eerste zorg: we willen heel graag dat ze voor ons actief kunnen blijven. Daarvoor beginnen we een crowdfunding. Eerst onder particulieren, maar we gaan ook op zoek naar sponsors en fondsen.”

Verder zet de organisatie op een rij welke materialen de eerste prioriteit hebben om te vervangen, zodat in augustus 2020 weer een Van Lymborch-dag kan worden gehouden.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.