Volledig scherm
Tijdens Cargo Bike Festival presenteert DHL de fiets-met-container. Daarmee gaat DHL door de stad rijden om pakjes te bezorgen. © Gerard Verschooten

125 kilo aan pakketjes in Nijmegen bezorgen... met de fiets!

NIJMEGEN - ,,We zoeken de grens op van de fietspakkettendienst. Het nieuwste vervoermiddel is de Cubicycle, een elektrische fiets op vier wielen met een container waar 125 kilo aan pakketjes in kan. Vanaf maandag gaat die in Nijmegen rijden om pakjes te bezorgen en op te halen.’’

Dat zegt Marijn Slabbekoorn van DHL Express, verantwoordelijk voor het duurzaamheidsprogramma in Nederland. De transporfiets XL werd maandag tijdens het International Cargo Bike Festival op het Honigcomplex geïntroduceerd. Niet toevallig, want een paar jaar geleden is bij dit bakfietsenfestival het idee ontstaan voor de groot formaat transportfiets. Toen ontmoetten bouwer Velove uit Zweden, Flevobike uit Dronten en DHL elkaar. 

Centrum en Bottendaal

Nijmegen is de vijfde stad waar DHL met deze grootformaat transportfiets gaat rondrijden. De fietskoerier legt met de Cubicycle zo’n 50 km per dag af. Het voertuig is buitenmaats, maar hij past op het fietspad. ,,Hij rijdt lekker’’, zegt Mark Potters van Velocity, de Nijmeegse fietskoeriersorganisatie die met de Cubicyle gaat rijden in het stadscentrum en in Bottendaal. Pakjesvervoerder DHL Express rijdt in Nijmegen in samenwerking met de fietskoeriers van Velocity al geruime tijd met een pakjesbakfiets, de Parcycle, die een slag kleiner is. Per dag brengen de fietskoeriers zo'n drie- tot vierhonderd pakjes rond in Nijmegen. 

Milieuvriendelijk

De containers van de Cubicycle  worden geladen in de DHL-vestiging in Apeldoorn, vervolgens naar Nijmegen vervoerd en hier op de fiets geplaatst. Deze grootformaat transportfiets maakt het mogelijk om grotere pakketten milieuvriendelijk in lastig bereikbare stadscentra te bezorgen en de retourstroom hiervan vanuit de stad te organiseren, zegt DHL. 

DHL wil in 2025 voor 70 procent 'uitstootvrij' zijn, dus pakketjes bezorgen zonder uitstoot van schadelijke stoffen. ,,De fiets is daarbij heel belangrijk’’, zegt Slabbekoorn. 

DHL heeft naast de vijf  Cubicycles in Nederland, ook twee fietscontainers rijden in Frankfurt en Antwerpen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.