Volledig scherm
© Frank Hermans/DG

200 Nijmegenaren demonstreren tegen donjontoren in Valkhofpark

VideoNIJMEGEN - In het Nijmeegse Valkhofpark demonstreren zaterdagmiddag tweehonderd bezoekers tegen de herbouw van de donjon. Huub Bellemakers, onlangs 33ste op de GroenLinks-links bij de Tweede-Kamerverkiezingen, heeft opgeroepen tot het protest.

Bellemakers verzet zich tegen de herbouw, omdat niemand weet hoe de originele toren eruit heeft gezien. ,,Het wordt per definitie kitsch.’’ Ook vindt hij dat het Valkhofpark in handen komt van vastgoedbaronnen die alleen oog hebben voor commerciële zaken. Het referendum waarbij de Nijmeegse bevolking zich in 2006 voor 60 procent uitspraak vóór de herbouw, noemt hij een wassen neus.

Dinsdag werd bekend dat vastgoedontwikkelaar Haystock Corp huurders heeft gevonden met Heineken en Sligro voor 15 jaar.  Daarmee geeft algemeen-directeur Ron Lubbers van Haystack het groene licht voor herbouw van de toren van ruim 40 meter hoog. De reuzentoren gaat zeven verdiepingen tellen. 

Lubbers ziet kansen kansen voor wisselende culturele evenementen, exposities, historische manifestaties, seminars en presentaties van bedrijven.

Laat

De protesten komen laat. Een bezwaar dat bij de Raad van State werd ingediend, is verworpen. GroenLinks heeft vorig jaar een mislukte poging gedaan het referendum opnieuw te organiseren.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.