Franz Ferdinand was in 2018 een van de toppers in Doornroosje.
Volledig scherm
Franz Ferdinand was in 2018 een van de toppers in Doornroosje. © David Edwards

2018: Topjaar voor de Nijmeegse kunst en cultuur

NIJMEGEN - Doornroosje, Stadsschouwburg & Vereeniging, LUX en museum Het Valkhof hebben in 2018 allemaal hoge bezoekcijfers gehaald, soms zelfs records. Alleen de Lindenberg had minder theaterbezoekers maar groeide wel met educatie. 

Het gaat goed met de grote culturele instellingen van Nijmegen, blijkt uit de bezoekersaantallen over 2018. Een jaar geleden was het beeld heel anders. Museum Het Valkhof zat in een ernstige financiële en bestuurlijke crisis. 

Bij De Lindenberg was de directeur en de raad van toezicht opgestapt na een vertrouwenscrisis met het personeel. De Stadsschouwburg en De Vereeniging kampten met structurele tekorten. Alleen filmhuis LUX en poppodium Doornroosje hadden mooie bezoekcijfers en geen zware problemen.

Record

Brigitte Kaandorp in haar voorstelling Eh...
Volledig scherm
Brigitte Kaandorp in haar voorstelling Eh... © Mark Engelen

Nu staan de vijf grote Nijmeegse culturele instellingen er een stuk beter voor. Ze hebben allemaal meer publiek gehad vergeleken met voorgaande jaren. Bij LUX en Doornroosje gaat het zelfs om een absoluut record. 

Museum Het Valkhof heeft zojuist de zeer succesvolle tentoonstelling over Maria van Gelre (50.000 bezoekers) afgesloten en werkt met de gemeente Nijmegen en provincie Gelderland aan een investeringsprogramma. Het aantal bezoekers in 2018 is met 110.000 in tien jaar niet meer zo hoog geweest. 

Stadsschouwburg en De Vereeniging zijn licht gegroeid (112.000 bezoekers). Bovendien krijgt deze organisatie een financiële impuls van de gemeente Nijmegen om kwalitatief beter te kunnen programmeren.

Educatie

Bij de Lindenberg komt de groei vooral van de cultuureducatie (in totaal 258.102 bezoekers en cursisten). Er was een lichte afname bij de podiumprogrammering (slechts 38.751). Directeur Teddy Vrijmoet wijt dat onder meer aan annuleringen van artiesten. Ook gingen minder mensen naar het theater vanwege het mooie weer. 

Voor Doornroosje was 2018 een topjaar. De twee podia aan het Stationsplein haalden met 151.827 een recordaantal bezoekers. De kleine zaal Merleyn aan de Hertogstraat had er 27.874, dat is 2.400 meer dan vorig jaar. In totaal, met alle festivals en locaties waar Doornroosje programmeert, bediende het podium 365.129 bezoekers.

Filmhuis en podium LUX heeft met 268.169 een recordaantal bezoekers gehad. De stijging komt van de bioscoopzalen en debatavonden. Het theaterbezoek bleef gelijk. 

Frisse start

Er zijn meerdere verklaringen voor deze successen. Schouwburg en De Vereeniging, De Lindenberg en museum Het Valkhof hebben na een moeilijke periode een frisse start gemaakt, alleen met een nieuwe directeur. Het stadsbestuur investeert in cultuur. Bovendien groeit de bevolking van Nijmegen en draait de economie goed. Allemaal redenen waarom er meer mensen een kaartje kopen voor een voorstelling, concert of tentoonstelling.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.