Volledig scherm
Actrice Stijn Franssen is één van de deelnemers aan de 24 uur van Nijmegen. Ze studeerde in Nijmegen aan de Willem Nijholt Academie voor musical- en muziektheater. Ze is bekend van Spangas, GTST en Expeditie Robison. Ze geeft een workshop televisie-acteren voor kinderen. © RTL

24 uur trots van Nijmegen in Stadsschouwburg

NIJMEGEN - Een nieuw theaterprogramma gaat twee volle dagen lang de Stadsschouwburg in Nijmegen vullen. Veel nationaal en internationaal bekende namen uit stad en omgeving zullen er te zien zijn.  

De 24 uur van Nijmegen op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september en krijgt een grootse opzet met 38 voorstellingen, lezingen en workshops.  

,,Mijn idee is een programma gemaakt door Nijmegenaren, voor Nijmegenaren”, zegt organisator Sjanneke Boerland. ,,Als je gaat rondkijken, dan blijkt dat er zoveel talentvolle mensen in Nijmegen wonen, er geboren zijn of gewoond hebben. Neem televisiester en muzikant Joris Linssen. Of modeontwerper Ronald van der Kemp die kleding ontwerpt voor Michelle Obama en Lady Gaga. Hij woont inmiddels in New York, maar hij is geboren in Wijchen en zat in Nijmegen op school. Hij komt naar De 24 Uur van Nijmegen voor een college-tour.

Sleutel

Boerland, eigenares van een dansstudio in de Benedenstad, diende een plan in en won er de Sleutel van de Schouwburg mee.  De Stadsschouwburg geeft voortaan elk jaar Nijmegenaren de gelegenheid om er een evenement voor de stad te houden. Theaterprogrammeur Lieke Jordens: ,,Wij hebben voor dit plan gekozen, omdat het écht een programma is voor Nijmegenaren. Bovendien hadden we veel vertrouwen in het enthousiasme en overtuigingskracht van Sjanneke. Er staat nu een prachtige line-up.”

Volledig scherm
Chek-kok Emile van der Staak, bekend van restaurant De Nieuwe Winkel en nu bezig met een nieuwe zaak op de Hessenberg, gaat koken met ingrediënten uit het voedselbos van Wouter van Eck. © Paul Rapp

Masterclasses

Het motto van de 24 uur van Nijmegen is ‘Zing, speel, hoor, lach, proef, dans & bewonder’. In de theaterzaal van de schouwburg en in het theatercafé zijn 2 keer 12 uur voorstellingen: in totaal zijn het 38 onderdelen. Er zijn theatercolleges en interviews met mensen als museumconservator Pieter Roelofs, Sven Ratzke, Peter van Uhm, Bas Bloem en Sinan Can. Er zijn ook masterclasses van Boris de Leeuw (ballet), Fay Claassen (zang), Evelien Asberg (opera), Dennis Willekens (musical) en Stijn Fransen (acteren). Optredens zijn er van Kwatta, Kika Sprangers, De Staat en Navarone. Daarnaast zijn er een filmpremière, een gastronomische proeverij en voordrachten van schrijvers.  

De Stadsschouwburg vindt het een geweldig programma en wil er bij gebleken succes een traditie van maken. Lieke Jordens: ,,Het zou geweldig zijn als we elke vijf jaar een nieuwe editie kunnen presenteren.”

Het programma staat op stadsschouwburgendevereeniging.nl. De toegangsprijzen voor de losse onderdelen variëren van 5 en 15 euro. Ook kun je een passe-partout voor de grote zaal kopen. 

Volledig scherm
Jazz-saxofoniste Kika Sprangers, geboren en opgegroeid in Nijmegen geeft een concert met jazzpianist Michiel Braam tijdens De 24 Uur van Nijmegen. © Gerard Verschooten
Volledig scherm
Joris Linssen is geboren in Nijmegen. Hij is vooral bekend van televisieprogramma's als ‘Hello, goodbye’ en Showroom. In Nijmegen treedt hij op met zijn band de Caramba's. © Johan Wouters/Het Fotobureau
Volledig scherm
Stef Biemans, geboren en getogen in de Nijmeegse wijk Bottendaal en bekend als documentairemaker bij de VPRO presenteert zijn nieuwe documentaire bij De 24 Uur van Nijmegen. © Paul Rapp
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.