25 jaar na de Piersonrellen
25 jaar geleden leek het een paar dagen oorlog in het centrum van Nijmegen. Na een jarenlange discussie over het al dan niet bouwen van parkeergelegenheden in het centrum van de stad vond op maandagochtend 23 februari 1981 de alom gevreesde confrontatie plaats tussen de autoriteiten, krakers en hun sympathisanten. Die confrontatie was echter ongekend hard. Zie ook: fotoalbum Piersonstraat
Op 23 februari bestormt het gezag met behulp van tweehonderd ME-busjes, een helikopter, drie Leopardtanks, twee bergingstanks, een pantserwagen en een legertje van 1950 man, vrijstaat 'De Eenhoorn'; de Piersonrellen zijn een feit, ook bekend onder de naam 'Zeigelhofaffaire', zo staat het sec in de Kronieken van Nijmegen van de historische stichting Noviomagus. Er vielen daarbij tientallen gewonden, aan beide zijden.
Pierson bracht veel teweeg en roept bij sommige betrokkenen nog steeds heftige emoties op, zo bleek uit de vele reacties die de redactie Nijmegen van De Gelderlander de afgelopen weken verzamelde. Onder de anonieme studenten van toen ook een vrouw die tegenwoordig het middelpunt is van een emotioneel net zo heftige discussie: Rita Verdonk, toen studente sociologie in Nijmegen, nu minister van vreemdelingenzaken.
De slag om de Piersonstraat bracht Nijmegen in de aandacht van de nationale en internationale media, zo staat vermeld in deel drie van het vorig jaar verschenen standaardwerk 'Nijmegen', over de geschiedenis van de stad. Krakerszender Radio Rataplan (genoemd naar de hond die stripheld Lucky Luke steeds voor de voeten liep maar ook refereerde aan het Amsterdamse krakersbolwerk Lucky Luyk) gooide volgens sommigen olie op het vuur. Tijdens de Piersonrellen werden live-verslagen van Radio Rataplan rechtstreeks uitgezonden op de nationale zender door de VPRO. Historische geluidsfragmenten van Rataplan zijn ook te beluisteren op deze site.
Op 23 februari 1981 ontplofte een al jaren hoogst explosieve situatie. Sinds 1975 werd er gesteggeld over de bouw van een parkeergarage in het centrum. De winkeliers smeekten de politiek al jaren om parkeergelegenheid in de buurt van hun slecht bereikbare zaken. Een ondergrondse onder Plein 44 of een bovengrondse, in de Piersonstraat om de hoek. Omdat bouwen op laatste locatie anderhalf miljoen gulden goedkoper was werd besloten tot gemeentelijke aankoop van de panden die ervoor tegen de vlakte zouden gaan. Eenmaal leeg werden de woningen echter snel betrokken door krakers want de studentenstad Nijmegen verkeerde in die jaren in een economische crisis en kende grote woningnood. Ondertussen liepen tal van beroepsprocedures tegen de gemeentelijke plannen. De Raad van State gaf de gemeente op 20 februari 1981 gelijk waarna aan beide zijden de stellingen werden betrokken.
De krakers verklaarden het volhoudende stadsbestuur zelfs de oorlog, wat de standpunten in het centrumrechtse college nog verder verhardde. Een spandoek uit die dagen zegt wat over de gevoelens onder de krakers: 'De andere kant discussieert niet over geweld. Zij gieten het in wetten en voeren het uit'. Traangaswolken en charges van de ME bepaalden die dag het straatbeeld in Nijmegen. Een helikopter ronkte dreigend boven het centrum. In de Bloemerstraat werd een vreedzame demonstratie van tweehonderd mensen keihard uiteen gejaagd. Een agent werd ontslagen omdat hij het optreden van zijn meerderen als 'fascistisch' betitelde. Voor de autoriteiten ging het om handhaving van orde en gezag in een stadscentrum waar chaos heerste.
Politieke carrières werden beschadigd en middenstanders die hun zaken soms weken hadden moeten sluiten gingen failliet. Geweldloze krakers liepen littekens op van rake klappen kregen. Relschoppers maakten dat ze wegkwamen.
Als gevolg van de rellen bloeide in Nijmegen een sterk geradicaliseerde kraakbeweging en zagen allerlei links-alternatieve bladen het levenslicht. Radicaal links (PSP, PPR en de CPN) won een deel van de gemeenteraadszetels die PVDA en CDA verloren.
Pijnlijke epiloog van het hele verhaal was dat de garage waar het allemaal om te doen was nooit werd gebouwd. Pas in 2001 werd een raadsbrede motie aangenomen om de parkeerproblemen op te lossen. Overigens komt er nu een garage onder Plein 44, maar alleen voor bewoners.
Zes jaar later zou Nijmegen nog eens het toneel zijn van krakersrellen. Na de ontruiming van het gekraakte kantorencomplex De Mariënburg kwam het tot gevechten tussen krakers en de ME.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM13
Fietsenzaak Sloos sluit na 97 jaar haar deuren: ‘Het is pijnlijk, we hadden de zaak graag doorgegeven’
NIJMEGEN - Fietsenmaker- en verkoper Sloos Tweewielers aan de Daalseweg sluit na 97 jaar haar deuren. Eigenaren Frits en Amalia Evers zochten nog naar een opvolger, maar konden die niet vinden. Het familiebedrijf was jarenlang een begrip in Nijmegen-Oost. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
PREMIUMde nijmeegste
Voormalig NEC-speler is jochie uit de Hazenkamp, held op Curaçao
NIJMEGEN - De Gelderlander gaat verder op zoek naar de ziel van de Nijmegenaar. Bekende en onbekende Nijmegenaren, die hier geboren en getogen zijn, vertellen hun levensverhaal in de serie ‘De Nijmeegste’. Deze week de 64ste aflevering met Remko Bicentini (1968), voetbalcoach en oud-prof van NEC. -
PREMIUM
Hachelijke momenten voor Wijchenaar Ton Arts bij HandBikeBattle in Tirol
UBBERGEN - Voor zes dwarslaesie-revalidanten van de Sint Maartenskliniek in Ubbergen was de HandBikeBattle in de Oostenrijkse bergen een groot succes. Maar ook schrikken. -
Stroomstoring treft delen van Nijmegen en Malden, universiteitsgebouw ontruimd
NIJMEGEN - Door een stroomstoring in delen van Nijmegen en Malden is vrijdagmiddag ook universiteitsgebouw Berchmanianum ontruimd. De storing werd veroorzaakt door graafwerkzaamheden en is inmiddels verholpen, meldt netbeheerder Liander.
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
PREMIUMUPDATE3
Pompekliniek al eerder op vingers getikt om uitblijven actie, Bruls: ‘Het zal nooit compleet veilig worden’
NIJMEGEN - Hoe kan de kans op een nieuwe ontsnapping uit de Pompekliniek zo klein mogelijk worden? Dat is de kernvraag in het onderzoek dat de Inspectie Justitie en Veiligheid uitvoert naar de uitbraak van twee gevaarlijke criminelen uit de Nijmeegse instelling. Dat de inspectie het onderzoek zélf doet, is uitzonderlijk. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB.
In samenwerking met indebuurt Nijmegen