Volledig scherm
Een openbare AED (automatische externe defibrillator). © GinoPress B.V.

35 AED's in Nijmegen hangen nu buiten

NIJMEGEN - Bij 35 gemeentelijke panden, zoals sport- en wijkaccommodaties, zijn AED's verplaatst van binnen naar buiten. Daardoor zijn ze 24 uur per dag te gebruiken wanneer iemand een hartaanval heeft gehad. Eerder waren de apparaten alleen tijdens openingstijden van de gebouwen beschikbaar.

Het verplaatsen van de AED's (automatische externe defibrillator) past in het streven van Nijmegen om overal op zes minuten loopafstand zo'n apparaat te hebben hangen. Een AED geeft een elektrische schok waarmee het hart na een hartstilstand weer op gang geholpen kan worden. Een snelle reanimatiepoging verhoogt de overlevingskansen na een hartaanval aanzienlijk.

Bedrijven

De stichting HartslagNijmegen is de aanjager van het naar buiten verplaatsen van de AED's. In 2018 gebeurde dat al op zes plekken in Lindenholt en Dukenburg.  Op 30 oktober viert de stichting de succesvolle samenwerking met de gemeente Nijmegen. Dat moment wordt ook aangegrepen om andere bezitters van AED's, zoals bedrijven en winkels, te motiveren hun apparaat voor iedereen toegankelijk te maken.

Zij kunnen hun apparaat aanmelden op de website hartslagnu.nl, het landelijke oproepsysteem. Op diezelfde site kunnen mensen zich aanmelden die weten hoe ze een AED moeten bedienen. Wanneer een slachtoffer hulp nodig heeft, krijgen alle aangemelde hulpverleners in een straal van 750 meter automatisch een oproep. 

  1. Nijmeegse kleptomaan krijgt ‘allerlaatste kans’ om dwang te bedwingen
    PREMIUM
    Bij de politierechter

    Nijmeegse kleptomaan krijgt ‘allerlaat­ste kans’ om dwang te bedwingen

    Meneer S. (53) komt zuchtend binnen. Hij spreekt met verslagen stem en buigt regelmatig het hoofd want liever zou hij onzichtbaar zijn. Het enige frivole aan hem is de modieuze zonnebril op zijn haardos, maar verder zit er een man die zich diep schaamt na de zoveelste miskleun. En dat is steeds dezelfde: winkeldiefstal. Dit keer pikte hij op 8 september bij Albert Heijn in de wijk Meijhorst een paar handdoeken.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.