Hulpverleners op het dak van de treinen na de treinramp in Nijmegen van 28 augustus 1979.
Volledig scherm
PREMIUM
Hulpverleners op het dak van de treinen na de treinramp in Nijmegen van 28 augustus 1979. © Jac Trum

40 jaar na de ‘vergeten’ treinramp van Nijmegen: ‘Het leek wel oorlog’

NIJMEGEN - 28 augustus 1979 is een zwarte dag in de geschiedenis van de Nederlandse Spoorwegen. Bij een frontale botsing tussen twee treinen in Nijmegen kwamen acht mensen om het leven. Vandaag is het precies 40 jaar geleden dat deze treinramp plaatsvond, een van de ernstigste van de na-oorlogse geschiedenis. 

6 reacties

 • Dre

  2 jaar geleden
  ik heb dit ongeluk zien gebeuren 40 jaar geleden ik was toen 4,5 jaar oud en stond bij het spoorhek naar de trein te kijken, die stil stond op het spoor voor onze deur .Ik woonde toen in de dr. poelstraat ,mijn ouders wonen er nu nog.ik weet nog dat het een heftige klap was en het enige wat ik ervan herinner is de 2 treinen die omhoog ging en weer iets naar beneden.daarna heeft mijn moeder ons in de auto meegenomen naar de zwemles waar we op het punt stonden heen te gaan.wij mochten toen we terug kwamen van zwemles niet de straat in moest mijn moeder eerst aantonen dat we daar woonden.
 • Peter Jansen

  2 jaar geleden
  Ik was er als brandweerman ingezet het was hectisch om dit als hulpverlener mee te maken ben dit nooit vergeten
 • Paul

  2 jaar geleden
  Kan het mij nog goed voor de geest halen, ik was toen 13 jaar, wij woonden op de groenestraat naast Smit transformators. Wij als puber waren natuurlijk nieuwsgierig en gingen kijken, we zagen ook ledematen van de slachtoffers, nee die beelden vergeet je niet meer.
 • A. Leenders

  2 jaar geleden
  Weet het nog goed, neef was een van de overledenen.
 • Hans Bouwman

  2 jaar geleden
  Dat waren heftige beelden indertijd. De ravage, ontredderde mensen, rennende hulpverleners, gewonden. Ik was samen met collega Ely Hackmann als een van de eerste journalisten ter plaatse en we hebben toen nog een reportage gemaakt voor de ochtenduitzending van een nieuwsprogramma van de VARA-radio. Pas vele jaren later heb ik Lukas Tjan leren kennen: hij bleek vlak bij mij in de buurt te wonen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.