‘449 struikelstenen in Nijmegen om Joodse oorlogsslachtoffers te herdenken’
NIJMEGEN - Nijmegen moet een spoor van gedenktegels voor gedeporteerde Joden krijgen. Daarvoor pleiten politieke partijen. De Joodse Gemeente is blij met het initiatief. Eén dag van Dodenherdenking per jaar is niet genoeg, menen de gemeenteraadsfracties van CDA en VoorNijmegen.Nu.
Daarom willen ze in de stad gedenktegels voor alle 449 Nijmeegse Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog overleden.
Die zogenaamde struikelstenen, of Stolpersteine, moeten komen te liggen vóór de laatste woning van de gedeporteerden. Veelal in Nijmegen-centrum, -Oost en Benedenstad. Plaatsen als Arnhem, Doesburg, Zutphen, Gennep en Grave hebben de herdenktegels al.
Ze zijn treffend van eenvoud. Op de steen van 10 bij 10 centimeter prijken alleen naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden.
De oorlog is niet iets wat je alleen op 4 mei herdenkt, of waarover je slechts leert op school. Het vond dichtbij plaats.
‘Prachtig symbolisch initiatief’
,,Die struikelstenen zijn een prachtig symbolisch initiatief’’, zegt Rob van der Meer (70). Hij is lid van de Joodse Gemeente Nijmegen en hielp vijf jaar geleden mee bij de komst van het namenmonument voor de Joodse oorlogsslachtoffers op de Kitty de Wijzeplaats.
,,Ik weet van veel plekken in de stad waar Joden woonden voor ze gedeporteerd werden. Als ik een stukje fiets, raakt me dat elke keer weer. Zo kan het ook werken met de Stolpersteine.”
‘Ook bij jou in de straat’
De Nijmeegse historicus Jan Brauer is blij dat de komst van de struikelstenen een stap dichterbij is. Hij deed onderzoek naar de in de oorlog omgekomen rabbijn Alexander Salomons (‘een Nijmeegse held’) en pleitte begin dit jaar al voor aanleg van Stolpersteine in de stad.
,,Zo breng je de geschiedenis dichtbij’’, zegt Brauer. ,,De oorlog is niet iets wat je alleen op 4 mei herdenkt, of waarover je slechts leert op school. Het vond dichtbij plaats. Misschien wel bij jou in de straat, of voor je huis.
De struikelstenen kunnen mensen daarvan bewust maken. Zeker als buurtbewoners betrokken worden bij de aanleg.’’
Stenen kunnen nog in 2020 gelegd worden
CDA en VoorNijmegen.Nu hopen dat de Nijmeegse gemeenteraad zich al voor de zomer achter hun voorstel schaart. De 449 stenen zouden dan nog in 2020 gelegd kunnen worden.
De verwachting is dat dat in totaal 112.000 euro gaat kosten. Paul Eigenhuijsen (VoorNijmegen.Nu) is optimistisch. ,,Hier kunnen andere partijen niet tegen zijn. Eigenlijk zouden alle steden waaruit Joden zijn gedeporteerd struikelstenen moeten krijgen.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Wijchen wil korte metten maken met woekeraars als Japanse duizendknoop
Ze woekeren ook in Wijchen. De reuzenberenklauw, watercrassula en anderen zoals de Japanse duizendknoop nemen hier en daar het groen over. Invasieve exoten zijn het. De gemeente wil er al jaren vanaf en gaat dat nu grondig aanpakken. -
PREMIUM2
Tóch geen Winterfonds voor ondernemers in Nijmegen, wel energievouchers: ‘De omgekeerde wereld’
Kleine ondernemers in zwaar weer krijgen in Nijmegen voorlopig tóch geen financiële steun via het Gelders Winterfonds. Eerder zei Stadspartij-wethouder John Brom dit wel toe. Een misverstand, zegt hij nu. -
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
Containers ondergronds vanwege rattenoverlast
Op de parkeerplaats bij Jan Linders en de Aldi aan de Spoorlaan in Groesbeek worden momenteel ondergrondse glas- en kledingcontainers geplaatst door aannemer Willemsen uit Winssen. De gemeente hoopt op deze manier een einde te maken aan de rattenoverlast op dit parkeerterrein. -
PREMIUM
1,6 miljoen mensen beleggen via deze bedrijven in bitcoin: wat is de toekomst van de munt?
NIJMEGEN - ‘Bitcoin zakt naar nieuw dieptepunt’. En: ‘Wéér een klap voor de bitcoin’. Wie online zoekt op bitcoin en waarde, ziet dat het de bekende virtuele beleggingsmunt al ruim een jaar tegenzit. Komt het goed met de munt? En hoe overleven de grote Nijmeegse bitcoinbedrijven BTC Direct en BLOX?
-
PREMIUM1
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
-
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUM
Westingang station open? NS en ProRail weigeren mee te betalen, stadsbestuur ziet het niet zitten
NS en ProRail houden voet bij stuk: de spoorbedrijven weigeren geld te steken in een heropening van de westelijke tunnelingang van station Nijmegen. Ook het stadsbestuur ziet een snelle heropening niet zitten, na nieuwe gesprekken erover.
In samenwerking met indebuurt Nijmegen
9 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerHarry
Leonard
Elen
Poe
Bottelstraat