Stolpersteine in Zutphen.
Volledig scherm
Stolpersteine in Zutphen. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

‘449 struikelstenen in Nijmegen om Joodse oorlogsslachtoffers te herdenken’

NIJMEGEN - Nijmegen moet een spoor van gedenktegels voor gedeporteerde Joden krijgen. Daarvoor pleiten politieke partijen. De Joodse Gemeente is blij met het initiatief. Eén dag van Dodenherdenking per jaar is niet genoeg, menen de gemeenteraadsfracties van CDA en VoorNijmegen.Nu. 

Daarom willen ze in de stad gedenktegels voor alle 449 Nijmeegse Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog overleden. 

Die zogenaamde struikelstenen, of Stolpersteine, moeten komen te liggen vóór de laatste woning van de gedeporteerden. Veelal in Nijmegen-centrum, -Oost en Benedenstad. Plaatsen als Arnhem, Doesburg, Zutphen, Gennep en Grave hebben de herdenktegels al.

Ze zijn treffend van eenvoud. Op de steen van 10 bij 10 centimeter prijken alleen naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden.   

Quote

De oorlog is niet iets wat je alleen op 4 mei herdenkt, of waarover je slechts leert op school. Het vond dichtbij plaats.

Jan Brauer, historicus

‘Prachtig symbolisch initiatief’

,,Die struikelstenen zijn een prachtig symbolisch initiatief’’, zegt Rob van der Meer (70). Hij is lid van de Joodse Gemeente Nijmegen en hielp vijf jaar geleden mee bij de komst van het namenmonument  voor de Joodse oorlogsslachtoffers op de Kitty de Wijzeplaats.

,,Ik weet van veel plekken in de stad waar Joden woonden voor ze gedeporteerd werden. Als ik een stukje fiets, raakt me dat elke keer weer. Zo kan het ook werken met de Stolpersteine.”

‘Ook bij jou in de straat’

De Nijmeegse historicus Jan Brauer is blij dat de komst van de struikelstenen een stap dichterbij is. Hij deed onderzoek naar de in de oorlog omgekomen rabbijn Alexander Salomons (‘een Nijmeegse held’) en pleitte begin dit jaar al voor aanleg van Stolpersteine in de stad.  

,,Zo breng je de geschiedenis dichtbij’’, zegt Brauer. ,,De oorlog is niet iets wat je alleen op 4 mei herdenkt, of waarover je slechts leert op school. Het vond dichtbij plaats. Misschien wel bij jou in de straat, of voor je huis.

De struikelstenen kunnen mensen daarvan bewust maken. Zeker als buurtbewoners betrokken worden bij de aanleg.’’ 

Stenen kunnen nog in 2020 gelegd worden

CDA en VoorNijmegen.Nu hopen dat de Nijmeegse gemeenteraad zich al voor de zomer achter hun voorstel schaart. De 449 stenen zouden dan nog in 2020 gelegd kunnen worden. 

De verwachting is dat dat in totaal 112.000 euro gaat kosten. Paul Eigenhuijsen (VoorNijmegen.Nu) is optimistisch. ,,Hier kunnen andere partijen niet tegen zijn. Eigenlijk zouden alle steden waaruit Joden zijn gedeporteerd struikelstenen moeten krijgen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.