Volledig scherm
Parachutisten van de Amerikaanse 82nd Airborne Division springen boven Groesbeek. © ANP

75 jaar Market Garden: wat is er allemaal te doen in Nijmegen en omstreken?

PROGRAMMANIJMEGEN - Paradroppings, kransleggingen, herdenkingsconcerten, historische voertuigen en basecamps. Niemand kan er de komende weken omheen: Operation Market Garden, dit jaar 75 jaar geleden. Een greep uit het boordevolle programma in de regio Nijmegen en omgeving:

Allereerst een tentoonstelling over een heftige gebeurtenis in Beneden-Leeuwen. In de nacht van 7 op 8 oktober 1944 staken de Duitsers de Waal over en brandden er 41 huizen en drie bedrijven met fosforbommen tot de grond af. De maker van de expositie werd zelf als kind met de bajonet in de rug het huis uit gejaagd. Te zien op 31 augustus, 7 en 8 en 14 en 14 september van 10 tot 17 aan de Waalbandijk 69. 

In de gemeentehuizen in Groesbeek en Kranenburg is  vanaf 2 september een dubbelexpositie te zien over een Amerikaans vliegtuig dat boven Groesbeek werd beschoten en in Kranenburg crashte. Georganiseerd door de Stichting Groesbeek Airborne Vrienden en Ons Historisch Erfgoed Tweede Wereldoorlog.

Archeologie

Archeologische vondsten uit de Tweede Wereldoorlog staan vanaf 3 september centraal bij het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Vanaf 3 september zijn hier voorwerpen te zien van een Amerikaanse schuilplaats die zijn opgegraven aan de Heyendaalseweg. Bezoekers aan Bivak Nijmegen ’44-’45 kunnen de bivak beleven met een virtual reality-bril. 

Op 7 en 8 september wordt de Freedom Tour Rijk van Nijmegen gehouden, een tweedaagse fietstocht in het teken van 75 jaar vrijheid, vanaf het Infocentrum WOII in De Lindenberg. Inschrijven: freedom-tour.nl

In Kasteel Wijchen is vanaf 12 september de expositie Vrij! te zien, de laatste oorlogsjaren door Wijchense ogen met ooggetuigenverslagen, bijzondere objecten en filmbeelden.

Vijf orkesten komen zaterdagavond 14 september naar Groesbeek voor een Taptoe, deze muziekparade wordt vanaf 19 uur gehouden op het Marktplein aan de Spoorstraat. 

Bij het Kazemattenmuseum in Grave is van 14 tot en met 22 september Kamp Cider White CP geopend. Een bijzonder kampement bij de brug over de Maas waar meer dan honderd re-enacters die het 82nd AB uitbeelden en de geschiedenis tot leven laten komen. Het evenement vindt plaats rond de Kazematten en het gemaal Van Sasse aan de Mars en Wijthdijk.

Bevrijdingsfestival en filmvoorstelling

Het nieuwe Vrijheidsmuseum houdt 15 september vanaf 10.30 uur een Bevrijdingsfestival, met een kinderprogramma,  live-muziek en tours.  Op 17 september houdt het nieuwe museum de hele dag een Publieksdag met onder meer doorlopend filmprogramma en live-muziek.

Op 15 september is in de H. Antonius Abtkerk in Overasselt vanaf 11 uur een heilige Mis voor de Onderdrukten. Na afloop wandelen naar het bevrijdingsmonument. Om 13 uur is daar een herdenking met diverse gildes. Die middag om 14 uur is in buurderij De Lage Hof in Overasselt de opening van de expositie Market Garden 2019. 

Volledig scherm
Een rit met historische militaire voertuigen tijdens een eerdere herdenking. © Flip Franssen

Ook wordt op de 15e de Euregio Vrijheidswandeling gehouden, een wandeltocht met verschillende afstanden door de grensstreek tussen Nederland en Duitsland. De route loopt langs monumenten en herdenkingspunten die te maken hebben met Market Garden.  Inschrijven kan hier

Op 16, 17, 18 en 20  september is er een historische filmvoorstelling  van Nijmegen in Beeld met nieuw ontdekt beeldmateriaal van de operatie Market Garden en het leven in de frontstad Nijmegen. Om  14, 16, en 20 uur in WOII infocentrum in De Lindenberg. 

Op de Waalkade ter hoogte van het Besiendershuis is van 17 tot en met 30 september de openluchttentoonstelling Frontlijnen te zien. Een project van schrijfster Ilona Verhoeven over Nijmegen als frontstad en de bevrijdingstijd. Opening op 17 september om 17.30 uur. 

Bij het Generaal Gavinmonument in Groesbeek heeft op 17 september om 10 uur een officiële Market Garden Herdenking plaats met vertegenwoordigers van veteranen 82nd Airborne Division, ambassades, Amerikaanse families en schoolklassen. 

Parachutisten

Een grote paradropping op 18 september op Landgoed Den Heuvel aan de Wylerbaan in Groesbeek. Meer dan duizend parachutisten springen hier tussen 10 en 15 uur. Het is dan 75 jaar geleden dat hier duizenden Amerikanen van de 82nd Airborne Division landden. Zichtlocaties ook langs Dennenkamp en Lagewald.

Een speciaal koor met zangers uit landen die betrokken waren bij Market Garden brengt woensdagavond 18 september vanaf 20 uur een Herdenkingsconcert in de Historische Kerk aan de Kerkstraat 18 in Groesbeek. 

Dan komen er 250 historische militaire voertuigen van de Liberation Task Force op 18 en 19 september door Overasselt, Nederasselt en Heumen. Ze rijden vervolgens voor een basecamp naar camping Klein Amerika in Groesbeek op 19 september. Een deel van de voertuigen is op 20 september in Beek voor een static show rond 11 uur.  Ook komt er vanaf 11 uur een groep voertuigen naar Beuningen, ze zijn daar te zien op het Asdonckterrein. Later die dag rijden alle 250 historische voertuigen over De Oversteek richting Oosterhout en Slijk-Ewijk. 

In De Vereeniging in Nijmegen is op 19 september een Bevrijdingsconcert, door het Symfonieorkest Nijmegen en het Zuid Nederlands Concert Koor. Vanaf 20 uur. De toegang is gratis, reserveren kan hier

Historische voertuigen

Op de militaire begraafplaats Jonkerbos is op 20 september van 10.30 tot 11 uur een herdenking en kranslegging. Dezelfde dag is er om 13.30 een herdenking bij het monument De Oversteek. Deze herdenking begint met een re-enactment Waaloversteek door de Pontoon Group 40-45. Ook zijn er WO2-veteranen bij.

Op het NYMA-terrein in Nijmegen heeft van vrijdagavond 20 tot en met 22 september het bevrijdingsfestival Beleef de Oversteek plaats, een ode aan 75 jaar vrijheid met muziek, theater, films en kinderactiviteiten. 

Op 21 september: Heel Nijmegen loopt de Sunset March. Een bijzondere versie van dit dagelijkse eerbetoon aan de 48 gesneuvelde Amerikanen waarbij heel Nijmegen wordt uitgenodigd mee te lopen. Vanaf 19 uur, met muziek vanaf het water. Aanmelden kan hier.  

De 450 historische militaire voertuigen van Operation Market Garden 2019  rijden op 22 september in een lange stoet door de regio, met re-enactment en muziekoptredens.  Alle voertuigen zijn door de geallieerden gebruikt tijdens de bevrijding in 1944 en 1945. Vanuit Schijndel rijden ze naar Grave en gaan dan via Wijchen/Alverna, Nederasselt en Overasselt en Mook naar Groesbeek en Berg en Dal. De tocht eindigt in Nijmegen bij de brug De Oversteek. Hier zullen rond 16 of 17 uur historische amfibievaartuigen en boten de Waal oversteken. 

Meer informatie hierover en nog meer activiteiten in het kader van 75 jaar Market Garden en 75 jaar vrijheid zijn te vinden op de volgende websites:  Gelderland , in NijmegenHeumenWijchen en Berg en Dal en het Land van Cuijk

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Oproep: Zet jij je auto ook wel eens in parkeergarage De Kazerne?
    Oproep

    Oproep: Zet jij je auto ook wel eens in parkeerga­ra­ge De Kazerne?

    NIJMEGEN - Naar aanleiding van de bekladding van verschillende oldtimers in de Nijmeegse parkeergarage De Kazerne, komen we graag in contact met mensen die hun auto vaker in die garage parkeren. Of misschien is jouw oldtimer wel doelwit geweest. Ook met bewoners van het Limos-terrein willen we praten. Dat kan natuurlijk ook anoniem. Reageren kan door een mailtje met telefoonnummer te sturen naar c.beckers@gelderlander.nl.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.