Volledig scherm
Warmteregisseur Jan van der Meer. © Foto Bert Beelen

'Aardgasloos
wonen vraagt
nu al om actie'

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen moet in de hoogste versnelling om bewoners bewust te maken de noodzaak van gasloos wonen. 

In de stad moeten wijkloketten komen waar mensen nu al informatie kunnen krijgen over het gasloze tijdperk. Ook meer voorbeeldwoningen - waar je een kijkje kunt nemen om te zien hoe het werkt - zijn gewenst. En zeker ook: speciale gemeentelijke 'ombouwsubsidies' voor woningeigenaren. 

Warmteregisseur

Dat zegt Jan van der Meer, oud-wethouder van Nijmegen, en nu al maanden warmteregisseur voor de regio Arnhem  Nijmegen. Hij moet de ombouw naar een gasloos tijdperk hier begeleiden en stimuleren.

Isoleren

 "Isoleren is de allereerste stap die woningeigenaren kunnen en moeten zetten. Dan gaat het dus over vloer-, dak- en muurisolatie", zegt Van der Meer.  De volgende stap is dan het overstappen naar koken op stroom, volgens Van der Meer. ,,Misschien moeten we daarom nu ook al starten met het geven van voorlichting over inductiekoken."

Afkoppelen

De technisch meest ingewikkelde stap naar het gasloze tijdperk in de Nijmeegse wijken is het afkoppelen van de woningen van het aardgasnet. En het installeren van warmtepompen voor het elektrisch opwekken van warmte. Dat komt in de laatste fase aan de orde. Dan moeten bijvoorbeeld eerst de elektriciteitsnetwerken 'verzwaard worden'.   Zowel in woningen als straten zijn dan aanpassingen aan de netwerken nodig. 

,,De ombouw kost veel geld. Zeker voor de pioniers. Die moet je nu steunen."

Subsidie

In Amsterdam, waar Van der Meer ook actief is als warmteregisseur, stimuleert de gemeente de verwijdering van de gasaansluiting sinds begin augustus met een subsidie van 5.000 euro. Voor het duurzaam opwekken van stroom kunnen ze nog een subsidie van maximaal 8.000 euro per woning krijgen.  Van der Meer ziet die subsidieregeling als een mooi voorbeeld voor Nijmegen. 

Stimuleren

Hengstdal is, op de nieuwbouwwijken na,  de eerste Nijmeegse wijk die geheel gasloos moet worden. Voor 2030 moet dat gebeuren. Woningcorporaties hebben hier de eerste stappen voor gezet. Maar  Van der Meer vindt dat particuliere woningeigenaren in Hengstdal en elders in de stad nu al gestimuleerd kunnen en moeten worden voor die overstap. 

Demonstratiewoning

Hij is dan ook blij met het initiatief van de E-novatiewinkel die in de Landbouwbuurt een demonstratiewoning heeft gemaakt. Hier is een oude volkswoning van het gas gehaald. Van der Meer hoopt dat de gemeente en de corporaties in Nijmegen-Oost ook zo'n demonstratiewoning willen 'neerzetten'. ,,We kunnen hier allemaal van leren."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Populaire sluipweg in Nijmegen is niet zomaar uitgewist
    PREMIUM
    VIDEO

    Populaire sluipweg in Nijmegen is niet zomaar uitgewist

    NIJMEGEN - Spuugzat waren de omwonenden van de Griftdijk in Nijmegen-Noord de drukte op de doorgaande weg. De sluiproute maakte het leven in de aangrenzende nieuwbouwwijken op gezette tijden veel minder aangenaam. Zo'n beetje elke werkdag stond de boel 's ochtends en 's avonds luidruchtig vast. Om tafel met de gemeente Nijmegen kwamen de omwonenden zelf op het idee om de Griftdijk in de spitsuren verboden terrein te laten verklaren voor iedereen die er niet woont.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.