Volledig scherm
Volgens Erfgoedvereniging Heemschut moet de schoorsteen van de Nijmeegse elektriciteitscentrale behouden blijven. © DG

Actie om schoorsteen energiecentrale te behouden

NIJMEGEN - Het is een monument van bijna 100 jaar geschiedenis van grootschalige elektriciteitsproductie in Nijmegen. Daarom moet de schoorsteen van de Nijmeegse elektriciteitscentrale behouden blijven.

Dat vindt Erfgoedvereniging Heemschut. In een brief aan de gemeente Nijmegen vraagt de vereniging opnieuw om het behoud van de schoorsteen te onderzoeken. 

Ontmanteld

De kolengestookte elektriciteitscentrale is in december 2016 gesloten. Het complex wordt de komende jaren helemaal ontmanteld. 'Aan de sloop van de gebouwen is niet  te ontkomen, maar een laatste restant van deze geschiedenis, een schoorsteen zou recht doen aan de geschiedenis van deze plek in Nijmegen', aldus de Erfgoedvereniging. 

Blikvanger

De 150 meter hoge schoorsteen, 's avonds nog beperkt aangelicht met een reeks rode lampjes op enkele hoogtes, blijft nog even een blikvanger in Nijmegen. De start van de sloop van het complex is doorgeschoven naar de zomer van dit jaar. De sloop zal zo'n 2,5 jaar gaan duren. 

Roest

Er is vaker aangedrongen op behoud van de beeldbepalende schoorsteen. Dat lijkt echter lastig: het ijzerwerk in de schoorsteen zou zijn aangetast door roest. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.