Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Sem van der Wal

Actie tegen boerkaverbod op Nijmeegse universiteit:
‘Waarom wel Sinterklaas en carnaval toestaan?’

NIJMEGEN - Het boerkaverbod is seksistisch en islamofoob. Dat stellen twintig medewerkers van de Radboud Universiteit, moslimstudentenvereniging MSV en actiegroep Changing Perspective. In een open brief aan het bestuur van de Nijmeegse universiteit roepen ze op afstand te nemen van het boerkaverbod. Ook is sinds dinsdag een petitie in de lucht tegen het boerkaverbod op de universiteit.

Met ingang van 25 juli geldt in Nederland een verbod voor het dragen van een gezichtsbedekkende sluier in openbare ruimtes. Overtreders van het verbod kunnen door de politie worden weggestuurd en riskeren een boete van ruim 400 euro.

In een interne mail aan alle medewerkers heeft de Radboud Universiteit aangegeven dat de nieuwe wet ook op de Nijmeegse campus geldt.

'Boerkaverbod is symboolpolitiek’

In de open brief staat dat de universiteit niet verplicht is het boerkaverbod na te leven: ‘Het is in de wet aan de universiteiten zelf opengelaten op welke manier ze met deze wet omgaan.

De universiteit heeft geen verplichting om de wet te handhaven en zou er dus ook voor kunnen kiezen om een andere weg in te slaan door duidelijk stelling te nemen tegen de symboolpolitiek, het seksisme en de islamofobie die deze wet inhoudt.’

Het verbod versterkt daarnaast de sociale spanningen tussen bevolkingsgroepen, menen de ondertekenaars: ‘Zichtbaar islamitische vrouwen – met én zonder nikaab – worden nageroepen, bespuugd, hardop beledigd, bedreigd, alsook op straat geduwd en getrokken door voorbijgangers en fietsers.’ 

Quote

Als gezichtsbe­dek­king niet is toegestaan, waarom mogen we dan wel christelij­ke feesten als Sinter­klaas en carnaval vieren?

Anya Topolski, universitair docent filosofie Radboud Universiteit

Sinterklaas en carnaval

Volgens Anya Topolski, universitair hoofddocent filosofie en één van de schrijvers van de brief, is een verbod op de campus 'compleet overbodig en nutteloos’: ,,Er is hier nog nooit een student geweest die in een boerka op de campus verscheen. Waarom moet de universiteit zo actief deze boodschap uitdragen? Het is kwetsend en sluit mensen uit.” 

Zij noemt de nieuwe wet ridicuul: ,,Het is islamofoob. Als gezichtsbedekking niet is toegestaan, waarom mogen we dan wel christelijke feesten als Sinterklaas en carnaval vieren? Daar is net zo goed sprake van gezichtsbedekking. We moeten consequent zijn: of allebei wel, of niet.”

Een woordvoerder van de Radboud Universiteit wil inhoudelijk niet op de kwestie ingaan maar laat weten dat het college van bestuur graag in contact wil komen met de opstellers van het stuk: ,,Voor een gesprek om hierover van gedachten te wisselen.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.