De Eusebiuskerk
Volledig scherm
De Eusebiuskerk © Rolf Hensel

Actie voor herdenking Market Garden: kerken luiden op zelfde moment de klokken

NIJMEGEN - Een eerbetoon geven aan hen die 75 jaar geleden vochten voor onze vrijheid. Dat is het doel van de actie van Nijmegenaar Rob Breebaart (66). Op initiatief van hem luiden veel kerken - van Arnhem tot aan Eindhoven - dinsdag om 10.45 uur de klokken om stil te staan bij de grootste luchtlandingsoperatie van de Nederlandse geschiedenis. 

Precies op die tijd stegen 75 jaar geleden duizenden vliegtuigen vanuit Engeland op naar Zuid-Oost-Nederland met als doel de bruggen over de grote rivieren in handen te krijgen. De veldslag zorgde voor de bevrijding van de regio Nijmegen en grote delen van Zuid-Nederland, maar kostte ook veel militairen het leven. 

Fascinatie voor de oorlog

In Nijmegen doen de Stevenskerk en de Petrus Canisiuskerk mee, in Arnhem de Eusebiuskerk en de Pinkstergemeente Filadelfia. Ook kerken in Elst, Wijchen, Bemmel en Grave hebben zich aangesloten bij het initiatief. Mogelijk volgen er nog meer. 

Het is zijn fascinatie voor de oorlog die Breebaart ertoe dreef de actie te houden. ,,Ik heb altijd veel interesse in de oorlog gehad. Mijn vader was twintig in de tijd van de Operatie Market Garden. Hij heeft de oorlog heel bewust meegemaakt.” 

37e minuut

Stevenskerk
Volledig scherm
Stevenskerk © Gerard Verschooten

Breebaart maakte flink wat uren om de actie te regelen. Bijna een jaar geleden begon hij met schrijven naar kerkelijke organisaties. In totaal 22 kerkgenootschappen doen mee, zowel katholieke als protestante. Sommige van hen hebben meerdere kerken. 

De film A Bridge Too Far, over de Slag om Arnhem, vormde voor Breebaart een inspiratiebron. ,,In de 37e minuut van die film zie je de vliegtuigen opstijgen. Op die tijd wilde ik de herdenking laten starten, dus ik wilde weten hoe laat dat precies gebeurde. Bijna nergens was dat bekend. Uiteindelijk wist het Britse Airborne Assault-museum me dit te vertellen: om kwart voor tien Engelse tijd, dus kwart voor elf Nederlandse tijd.”

Quote

Ik heb altijd veel interesse in de oorlog gehad. Mijn vader was twintig in de tijd van de Operatie Market Garden.

Rob Breebaart

Trots

Breebaart is er trots op dat zoveel kerken meedoen. ,,Het is goed juist nu zo'n groot eerbetoon aan de veteranen te brengen. Nu zijn er nog veteranen in leven, over vijf jaar zijn dat er veel minder. Zo'n grote herdenkingsactie komt misschien wel voor het laatst.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.