Volledig scherm
Een vergelijkbare stickeractie in Groenlo. © theo kock

Acties in Oosterhout en Nijmegen Noord: niet harder dan 30

NIJMEGEN - Met stickers op de afvalcontainers en tijdelijke graffiti op straat wil de Wijkraad Oosterhout medio mei automobilisten manen de voet van het gaspedaal te halen als ze de woonwijk in rijden. Het is een actie van de wijkraad in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland.

In de Oosterhoutse woonwijken in Nijmegen Noord geldt een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur maar niet iedereen houdt zich eraan. Dat bleek tijdens een enquête van de wijkraad in september vorig jaar. Op  bijeenkomsten in wijkcentrum De Klif hebben bewoners en Veilig Verkeer Nederland (VVN) gepraat over  oplossingen om de snelheid te verlagen. 

Gedragsverandering

,,Om de snelheid te verlagen kun je kiezen voor infrastructurele maatregelen of voor gedragsverandering”, zegt Jan Hommes van VVN. ,,Natuurlijk moet met de inrichting duidelijk zijn dat je langzaam moet rijden, maar er zit een grens aan het aantal drempels en andere obstakels.

Het is ook belangrijk dat verkeersdeelnemers zich realiseren dat ze moeten afremmen. De ervaring is dat bijna alle snelheidsovertreders wijkbewoners zijn. Maar het is moeilijk elkaar daar op aan te spreken. Dit soort acties brengen het onderwerp op tafel.”

Quote

Het kost tijd voordat gedragsver­an­de­ring een automatis­me wordt.

Jan Hommen, Veilig Verkeer Nederland

Stickers verstrekken

De stickers worden verstrekt op plekken waar veel mensen komen zoals de Albert Heijn en De Klif. Met een sticker op de container worden automobilisten geattendeerd op de maximumsnelheid. ,,Je ziet ze alleen op vuilophaaldagen, dus treedt er minder snel gewenning op”, volgens Hommes. ,,Bovendien zijn mensen die een sticker op hun vuilnisbak hebben geplakt minder geneigd om te snel te rijden.”

De tweede actie is graffiti op invalswegen van de wijk, dat na zes weken automatisch verdwijnt. Hommes: ,,Dit moet je op gezette tijden herhalen. Het kost tijd voordat gedragsverandering een automatisme wordt.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.