Volledig scherm
Onder de Waalbrug kwam het dit weekend even kort tot een clash tussen rechts en links. © Paul Rapp

Activisten willen 'Vol is vol' op Waalbrug: 'Links mag alles, wij niets'

NIJMEGEN - Als de tekst 'Refugees Welcome' op een pijler van de Waalbrug mag blijven staan, dan kan niemand er wat van zeggen als op een andere pijler 'Vol is Vol' wordt gekalkt. Dat stellen rechtse activisten althans, die voornemens zijn om een tekst met die strekking binnen afzienbare tijd op de Waalbrug te plaatsen.

Dat melden bronnen uit rechtse hoek aan deze krant. Ze hebben er geen probleem mee dat hun voornemens nu al uitlekken: ,,De politie kan onmogelijk dag en nacht de brug gaan bewaken", aldus één van hen. 

'Met twee maten meten'

De rechtse activist, die zondagmiddag van een afstandje zag hoe links en rechts onder de Nijmeegse Waalbrug met elkaar in botsing kwamen, vindt dat met twee maten wordt gemeten. ,,Rechts wordt door de politie met veel agressie van het terrein afgestuurd, terwijl extreemlinks gewoon mag doorgaan met het bekladden van een rijksmonument als de Waalbrug. De politie en de gemeente Nijmegen houden ze een hand boven het hoofd. Zo gaat het al jaren in dit land." 

Dat een eventuele nieuwe tekst op de Waalbrug net zo goed vandalisme is, bestrijdt hij. ,,Rijkswaterstaat spuit dit najaar sowieso de hele brug schoon, dus die nieuwe graffiti is er zo weer af. Daar gaat het ons niet om. Het is de hypocrisie waarmee deze kwestie wordt belicht. Door de politiek, door de politie, maar ook door de media. Links mag alles, wij mogen niets." 

'Geslaagde picknick'

Nijmegen tegen Racisme, dat een oproep deed om zondagmiddag het bekladde statement 'Refugees Welcome' schoon te poetsen, spreekt in een persverklaring van een geslaagde middag: 'Een stuk of honderd mensen hebben zich onder de Waalbrug verzameld om te genieten van onze picknick. Enkele tientallen van hen hebben zich gestort op het schoonmaken van de tweede pijler van de brug zodat de tekst "Refugees Welcome" weer zichtbaar wordt. Tegelijk is er ook een groot spandoek geschilderd met diezelfde tekst.' 

Volgens hen waren rechts-extremisten uit op een gewelddadige confrontatie: 'Zij gooiden flessen en vuurwerk naar het cordon van antifascistische activisten dat tegenover hen was gevormd om te voorkomen dat zij bij de picknick zelf konden komen; het defensieve cordon trad de-escalerend op en reageerde niet op de projectielen waarmee zij bekogeld werden, waardoor de veiligheid van alle deelnemers gegarandeerd werd.'

Een politiewoordvoerder ter plekke liet zondag al weten één aanhouding te hebben verricht, dat ging om een man die met glas en fakkels gooide. Volgens de woordvoerder kwam de agressie vanuit de rechtse groepering en werd daarom besloten die groep - in totaal zo'n 20 man - van het terrein te sturen.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.