Volledig scherm
De woning op de Hegdambroek op last van de burgemeester is gesloten wegens gevaar. © Eveline Van Elk

Advocaat: 'Aanval op Danny M. is als schieten in eigen voet'

NIJMEGEN - Inez Weski, de raadsvrouw van de bedreigde Nijmegenaar Danny M., waarschuwt het criminele circuit hem 'niet te verwijderen': ,,Zonder cliënt is er geen procedure. Actie ondernemen tegen hem is dus contraproductief en als het schieten in eigen voet.'’ 

Concrete dreiging 

Vorige week woensdag kregen M. en zijn gezin te horen dat ze na hun vakantie niet meer welkom waren in hun woning in de Nijmeegse wijk Hegdambroek. Volgens de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls zijn er concrete aanwijzingen dat criminelen een aanslag op de Nijmegenaar willen plegen. Daarbij zouden niet alleen hij, maar ook zijn gezin en omwonenden gevaar lopen. De riante, vrijstaande woning is door de gemeente hermetisch afgesloten, M. verblijft inmiddels op een onbekend adres buiten de stad. 

'Justitie ging in de fout' 

De Nijmegenaar wordt door justitie beschouwd als de 'telefoonleverancier van de onderwereld'. M. verkocht telefoons waarop versleutelde berichten via servers in Canada verstuurd konden worden. De mobieltjes vonden gretig aftrek in het criminele circuit. In 2016 lukte het justitie toch om de servers in Canada te kraken. Dat leverde veel belastend materiaal op en zorgde ervoor dat justitie enkele criminele kopstukken achter de tralies kreeg. Sindsdien geldt M. als aangeschoten wild.

Volgens Weski is er het nodige aan te merken op de wijze waarop justitie te werk is gegaan. De wijze waarop de servers in Canada zijn gekraakt, is volgens haar onwettig en onbetrouwbaar: ,,En juist in de procedures tegen Danny M. kan die onwettigheid en onbetrouwbaarheid het meest succesvol worden bestreden."   

Op dit moment loopt tegen M. nog een strafprocedure. Mocht de rechter oordelen dat justitie inderdaad onrechtmatig servers in Canada heeft gekraakt, dan zouden veroordeelde criminelen mogelijk alsnog vrijuit kunnen gaan. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.