Advocate vermeende Nijmeegse loverboy laakt ‘leugenachtige’ verklaringen

updateARNHEM - Tegen de 24-jarige Gaviër M. uit Nijmegen is woensdag voor de rechtbank vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. Het Openbaar Ministerie wil dat hij deze straf krijgt voor mensenhandel en een poging doodslag op politieagenten.

Hij zou vijf jonge, kwetsbare vrouwen met loverboymethodes seksueel en financieel hebben uitgebuit. Twee van hen zaten op de gesloten groep van de Heldringstichting in Zetten. Ze zeggen dat de verdachte hen op de afdeling nog kwam opzoeken.

De begeleiding spande zich in om de verdachte buiten de deur te houden, maar hij hoefde maar te bellen en de vrouwen liepen weg. Ze zouden vervolgens zijn gedwongen seks met andere mannen te hebben, mee te werken met criminele activiteiten en hun bankpas af te staan waar vervolgens mee gefraudeerd werd.

Ook andere slachtoffers hebben het over gedwongen seks en het afgeven van hun bankpas. Hij zou rekeningen hebben leeggehaald en met DigiD-codes hebben gefraudeerd. Verder zou hij ze hebben gedwongen telefoonabonnementen af te sluiten, waarna hij de telefoon verkocht.

Lang strafblad

De man heeft een strafblad van 28 pagina's. Volgens de officier van justitie vervolgde hij iedere keer zijn criminele koers zodra hij op vrije voeten komt. Zelfs vanuit de cel zou hij doorgaan, door zijn broer op pad te sturen.

De afgelopen twee dagen heeft de rechtbank de zaak inhoudelijk behandeld, gisteren maakte de officier van justitie een begin met zijn requisitoir. 

Gedwongen behandeling

Vandaag vroeg hij de rechtbank om de verdachte, naast een gevangenisstraf van vijf jaar, ook tbs met dwangverpleging op te leggen. Gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum hebben die maatregel geadviseerd. Tbs met voorwaarden zou volgens de deskundigen te vrijblijvend zijn.

Volgens de rapporten is de man licht verminderd toerekeningsvatbaar, vanwege een gebrek aan zelfinzicht. Ook heeft hij een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis met narcistische kenmerken. Gedwongen behandeling zou daarom nodig zijn.

Slachtoffers zijn getraumatiseerd

De slachtoffers blijven volgens de officier van justitie met de gebakken peren zitten. Zij zijn getraumatiseerd en hebben herbelevingen. Ze krijgen therapie om hun ervaringen te verwerken.

De advocate pleitte voor vrijspraak pleiten voor de hoofdzaken: mensenhandel en poging doodslag. Verder staan er nog onder meer diefstallen en wapenbezit op de tenlastelegging. Zij vindt tbs met dwangverpleging een te zware maatregel.

Uitspraak: over drie weken.

Lees de tweets van onze rechtbankverslaggever terug:

Volledig scherm
Nijmegenaar Gaviër M., verdacht van ‘loverboypraktijken’, in de Arnhemse rechtszaal. © Nicole van den Hout

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.