Volledig scherm
Peter Saras, één van de drijvende krachten achter de AED-uitrol in Nijmegen. © Erik van 't Hullenaar

AED's uitgerold over hele stad:
'Samen redden we mensenlevens'

NIJMEGEN - Ook Nijmegen-Oost en het centrum van de stad worden de komende weken voorzien van AED's in de openbare ruimte. ,,We gaan er  om te beginnen 9 ophangen’’, zegt Peter Saras van de stichting AED Dukenburg. ,,Ook aan de buitenmuur van het stadhuis wordt een nieuw exemplaar geplaatst.’’

AED's zijn apparaten waarmee een elektrische schok kan worden toegediend bij levensbedreigende hartritmestoornissen. Ze kunnen worden bediend door zowel medisch personeel als door getrainde vrijwilligers die zijn aangesloten bij een telefonisch alarmeringssysteem (via de centralist van 112). In de Nijmeegse stadsdelen Dukenburg en Lindenholt hangen  inmiddels 38 AED's aan buitenmuren bij onder meer wijkcentra, fysiotherapeuten, scholen en particulieren. Vooral dankzij Saras en zijn stichting.

Al jaren droomt hij ervan ook andere delen van de stad van de hartapparaten te voorzien. ,,Dat ideaal komt nu dichterbij. Samen met de gemeente hebben we de stad opgedeeld in vijf stadsdelen: Dukenburg/Lindenholt, Oost- en centrum, West, Noord en Zuid. in Nijmegen-Oost gaan we samenwerken met het Rode Kruis. Verder hangen er inmiddels drie AED's in Nijmegen-West en wordt er gewerkt aan meer. Volgend jaar gaan we ons richten op uitbreiding van de huidige 9 AED's in Zuid, ook de wijk Hazenkamp wil aansluiten.’’

Zorgenkindje

Nijmegen-Noord is nog een zorgenkindje, zegt Saras. ,,Daar hebben we nu 1 AED hangen, bij de Albert Heijn aan de Jonagoldstraat. Het is lastig om daar wat van de grond te krijgen, de bevolkingssamenstelling is wezenlijk anders: vooral jonge gezinnen die het erg druk hebben.’’

Saras en zijn stichting AED Dukenburg fungeren als aanjager voor heel Nijmegen; het streven is dat elk stadsdeel een eigen stichting krijgt die het beheer van de hartapparaten op zich neemt. ,,40 à 45 AED's per stadsdeel, dat zou mooi zijn’’, zegt Saras. In Dukenburg en Lindenholt is dat bijna verwezenlijkt: de Dukenburgse wijken Weezenhof en Zwanenveld krijgen er binnenkort respectievelijk 3 en 2 apparaten bij.  ,,We weten dat we samen écht levens redden. Alleen al in Dukenburg is onze hulp dit jaar al 22 keer ingeroepen.’’

'Op straat zijn de meeste levens te redden'
Elke week krijgen in Nederland zo'n 300 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Thuis, op straat, op de sportclub, op het werk. Grofweg de helft van deze mensen heeft een type hartritmestoornis waarbij een AED (een defibrillator) kan worden ingezet, zegt de Nijmeegse cardioloog Marc Brouwer. Samen met arts-onderzoeker Joris Nas onderzoekt het Radboudumc al enkele jaren hoe vaak de hartpatiënten die per ambulance het Nijmeegse ziekenhuis worden binnengebracht, gereanimeerd zijn door omstanders met behulp van een AED. En wat de effecten zijn.

De jongste, op 2 oktober gepubliceerde resultaten: het aantal gereanimeerde patiënten dat het Radboudumc levend verlaat, steeg van 33 procent (periode 2008-2011) naar 47 procent (2013-2016). Nas: "We zien dat er vaker door omstanders wordt gereanimeerd en dat AED's vaker worden ingezet. Ook is het zo dat - als je sec kijkt naar de patiëntengroep met een AED-behandelbare hartritmestoornis - de overlevingskans bij AED-inzet zelfs verdubbelt."

90 procent van alle overlevers verlaat het ziekenhuis 'met een goede neurologische functie' en dus met een redelijk tot goed toekomstperspectief, zegt cardioloog Brouwer. Brouwer en Nas zijn ervan overtuigd dat met méér AED's in woonwijken en bij sportclubs en méér burgerhulpverleners - "meld je aan!" - nog meer mensen succesvol gereanimeerd kunnen worden. "Op straat zijn er meer levens te redden dan in het ziekenhuis."

Aanmelden als burgerhulpverlener? Kijk op Hartslagnu.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Verkeersellende rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?
    stem

    Verkeersel­len­de rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?

    NIJMEGEN - Door grootschalig werk aan de Nijmeegse Waalbrug wordt de komende anderhalf jaar grote drukte in het verkeer in en om de stad verwacht. De werkzaamheden beginnen aanstaande vrijdag. De gemeente Nijmegen probeert mensen te stimuleren om de fiets te pakken. Ook willen ze cadeautjes gaan uitdelen aan automobilisten die de spits mijden. Maar hoe ben jij van plan om te gaan met de verwachte drukte?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.