Het Knotsenburgs carnaval begon op maandag met een alcoholvrij ontbijt op de Grote Markt.
Volledig scherm
Het Knotsenburgs carnaval begon op maandag met een alcoholvrij ontbijt op de Grote Markt. © Paul Rapp

Afgelaste optocht Knotsenburg wordt niet op ander moment ingehaald

NIJMEGEN - De afgelaste optocht van Nijmegen wordt niet ingehaald. Het is de eerste keer in de geschiedenis van het Knotsenburgse carnaval dat er helemaal geen praalwagens en loopgroepen door de stad trekken. Het is namelijk niet mogelijk om de optocht alsnog door de binnenstad van Nijmegen te laten trekken op zondag 22 maart. Het is dan officieel halfvasten, maar juist in dat weekeinde staat ook de Stevensloop gepland. 

Op zaterdagavond 21 maart is er een stadscross door de Benedenstad en zelfs dwars door de verlichte Stevenskerk, op zondag is er een uitgebreid programma met een halve marathon, 10 en 5 kilometer die starten en finishen op de Grote Markt.

,,Daar past geen carnavalsoptocht meer bij”, realiseert Wouter Fremery zich, woordvoerder van de stichting Openbaar Carnaval Nijmegen. ,,Daarom hebben we dit jaar geen optocht.” De avond ervoor wordt wel afscheid genomen van prins Mark, de Knotsenburgse baas van dit seizoen. Hoe dat halfvastenbal op 21 maart er precies gaat uitzien, is nog niet bekend.

Uitstel vanwege Watersnoodramp 

Het is voor het eerst in de historie van Knotsenburg dat er helemaal geen optocht is. In 1953 werd het evenement vanwege de Watersnoodramp in Zeeland en Zuid-Holland wel afgelast, maar later weer ingehaald. Onder de naam ‘Lentejool’ trokken er in het voorjaar alsnog carnavalisten door de straten van de stad. En het was ook nog eens heel druk: er kwamen volgens de overlevering 150.000 mensen op af.

In 1985 was de strenge vorst de boosdoener. Het was zo koud dat het niet verantwoord was om mensen op praalwagens te laten staan en zitten. Een groep Knotsenburgers trok zich daar overigens niets van aan en ging alsnog lopend op pad, achter de prins aan. Een paar weken later werd de optocht nog eens dunnetjes overgedaan tijdens halfvasten. In 1991 werd de optocht vanwege de Golfoorlog afgeblazen, maar kreeg een herkansing op Tweede Paasdag.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.