Volledig scherm
© Mariska Hofman

Afvalzak wordt mogelijk duurder

NIJMEGEN - De tariefzak van de DAR, die Nijmegenaren moeten gebruiken om het restafval in af te voeren, wordt mogelijk duurder. De reden: de Nijmegenaren scheiden het afval te goed, zodat er steeds minder tariefzakken verkocht worden.

Die voorzichtige waarschuwing wordt gegeven in de Zomernota van de gemeente Nijmegen, die onlangs werd gepresenteerd. Daarin wordt een overzicht gegeven van de financiële mee- en tegenvallers in de eerste maanden van 2018.

Bij het opmaken van het huishoudboekje blijkt dat de verkoop van de rode en groene afvalzakken de gemeente Nijmegen tot nu toe al 400.000 euro minder heeft opgeleverd dan verwacht. 

Inwoners van de stad kunnen de afvalzak kopen voor 93 cent (50 liter) of 62 cent (25 liter) om het restafval in te deponeren. Maar ze hebben er steeds minder nodig, omdat er  minder papier, plastic en groen in de zakken wordt gedaan. Die afvalproducten kunnen immers op een andere manier gratis ingeleverd worden.

Plastic Heroes

Volgens de gemeente is met name het succes van de plastic+-inzameling de reden voor de dalende verkoop van de tariefzakken. In de doorzichtige Plastic Heroes-zakken kan niet alleen plastic verpakkingsmateriaal afgevoerd worden, maar ook blik en drankkartons. De verpakkingsindustrie geeft een vergoeding per ton die de gemeente Nijmegen aanlevert, waardoor dat afval gratis ingezameld wordt bij de inwoners. 

Die vergoeding is echter niet voldoende om de oplopende tekorten bij de verkoop van groene en rode tariefzakken te compenseren. Bovendien wordt het plastic+-afval inmiddels beter nagescheiden bij de afvalverwerking. Afval dat geen verpakkingsmateriaal is, wordt eruit gezeefd en niet vergoed. Daardoor krijgt Nijmegen ook minder geld van de industrie. 

Structureel

In de Zomernota is te lezen dat wordt onderzocht of het tarief van de zak omhoog moet. Vorig jaar werd er ook al een tekort op de begroting geconstateerd door de dalende verkoop, maar dat werd toen nog als een incident bestempeld. ,,Nu lijkt het structureel te worden’’, aldus een woordvoerder van de gemeente. De gemeenteraad zal uiteindelijk moeten beslissen of de prijs inderdaad omhoog gaat. Het is een vorm van belasting.  

De inwoners van de regio Nijmegen staan al langer bekend als kampioenen afval scheiden. De Nederlanders scheiden volgens cijfers van enkele jaren geleden gemiddeld 51 procent van hun afval, de regiobewoners 68 procent. Nijmegenaren zijn niet eens de besten, Drutenaren en Heumenaren haalden zelfs scores van boven de 80 procent. Die behoorden tot de hoogste van het land.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.