Agent racist noemen en vergelijken met nazi's pikt de rechter niet

Bij de politierechterHet is een uur of elf 's avonds wanneer meneer B. (48) op 25 augustus 2017 op het station in Zwolle aankomt. Hij heeft een uurtje de tijd om de laatste trein te halen en besluit de buurt wat te verkennen. Daarbij stuit de Nijmegenaar op twee agenten die hem om zijn legitimatie vragen. Volgens B. spreken ze hem op onbeschofte wijze aan door hem onder andere meteen te tutoyeren. Etnisch profileren omdat hij uit Suriname komt, zo vermoedt hij. Hij voelt zich behandeld als een crimineel en beschuldigt de agenten van racisme, waarop aanhouding volgt.

Quote

Hij is een 'kankercel in de politieor­ga­ni­sa­tie, die handelt als een onverbeter­lij­ke pedofiel’

Na thuiskomst dient hij een klacht in over dit politieoptreden bij de Politie Oost-Nederland. De vrouwelijke agent noemt hij in zijn verhaal 'gemakshalve Eva B.' en de mannelijke agent geeft hij de naam 'Dolf'. Deze verwijzing naar Eva Braun en Adolf Hilter pikt de dienstdoende klachtencoördinator niet. Hij verzoekt de klager dan ook om zijn brief te herformuleren, anders neemt hij de klacht niet in behandeling.

En dat maakt meneer B. hels. Hij schrijft deze klachtencoördinator een boze e-mail met als aanhef 'Beste Adolf'. Hij noemt hem 'achterlijk en onbeschoft' en vraagt hem: 'Wat deden je vader en je grootvader in WOII?' Het antwoord geeft hij zelf: 'Ik heb een idee: NSB.' Als uitsmijter vergelijkt hij de klachtencoördinator met de nazi's die door het oorlogstribunaal in Neurenberg zijn veroordeeld.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.