Volledig scherm
Mishandeling. Foto ter illustratie. © Getty Images

Agressieve Nijmegenaar (31) mishandelde vriendin en takelde jongen (15) toe: tbs en twee jaar cel

ARNHEM/NIJMEGEN - Twee jaar cel en tbs met dwangverpleging. Tot die straf kwam de rechtbank donderdag in de zaak tegen een 31-jarige Nijmegenaar voor elf gewelddadige feiten.

‘De man laat een beeld zien van forse en zinloze agressie die zich niet beperkt tot de huiselijke kring, maar zich uitstrekt tot de ongelukkige omstander’, schrijft de rechtbank in haar vonnis.

Gebroken voorhoofdsholte

De Nijmegenaar isoleerde zijn vriendin uit Doornenburg en mishandelde, beledigde en vernederde haar stelselmatig. Ook mishandelde hij later zijn nieuwe vriendin in Nijmegen.

Zonder enige aanleiding takelde hij in november een vijftienjarige jongen tijdens het uitgaan in zijn woonplaats toe, waarbij het slachtoffer een gebroken voorhoofdsholte en oogkas opliep.

Toen de politie hem enkele dagen later achterna kwam omdat hij, zonder rijbewijs, in een gestolen voertuig reed, sloeg hij op de vlucht. Zonder verlichting reed hij met ontzettend hoge snelheden, deels door de bebouwde kom, naar Beek en terug. Waar agenten hem probeerden klem te rijden, ramde hij hun auto. Het voertuig kwam tot een verkeerslicht tot stilstand, de agenten raakten gewond.

Agent in gezicht gespuwd

Bij zijn aanhouding spuugde hij een agent in zijn gezicht en schold hem uit. ‘Een ongelooflijk smerige en denigrerende actie, terwijl de agent slechts zijn werk deed’, aldus de rechtbank in haar vonnis.

Verder reed de Nijmegenaar een mevrouw in Berg en Dal van haar fiets om er vervolgens vandoor te gaan en bedreigde hij zijn neef en de moeder van zijn toenmalige vriendin.

Quote

Een ongeloof­lijk smerige en denigreren­de actie, terwijl de agent slechts zijn werk deed

Rechtbank

Beperking en stoornis

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden drieënhalf jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk. Maar anders dan de officier van justitie vindt de rechtbank dat de feiten de Nijmegenaar, die een beperking en stoornis heeft, verminderd vallen toe te rekenen. 

De kans op herhaling is groot. Er moet een langdurige behandeling komen en de samenleving moet tegen de man worden beschermd, concludeerde de rechtbank. Reden om een lagere gevangenisstraf, maar wel met de maatregel tbs met dwangverpleging op te leggen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.