Volledig scherm

Akkoord herdenking

NIJMEGEN Er komt voor het eerst een aparte officiële herdenking van alle Indië­slachtoffers in Nijmegen. De bijeenkomst wordt gehouden op 14 augustus.

Het Platform Indische Organisaties Nijmegen ( Pion) heeft hier­over na twee jaar onderhandelen met de gemeente Nijmegen een akkoord bereikt.

In Nijmegen woont een grote gemeenschap met een Indische achtergrond. Voor deze groep is er in het verleden nooit een aparte mogelijkheid geweest de burger- en militaire slachtoffers van de Japanse bezetting te her­denken.

Twee jaar geleden werd door het Pion het verzoek neergelegd voor een aparte herdenking op 14 augustus op de Gedeputeerde­plaats ( de binnenplaats) van het stadhuis.

Toen wilde de gemeente daaraan geen medewerking verlenen. „ Een beetje bizar is het wel”, zegt Peter van Riel, woord­voerder van het Pion. „ We hebben periodiek overleg met de ge­meente. Al jaren staat dit bovenaan de agenda, maar het heeft tot nu moeten duren voordat er overeenstemming is bereikt.” Iedere keer kregen de mensen van het Pion te horen dat ze beter met de andere herdenkingen mee konden doen, op 4 mei.

„ Dat doen we ook, we leggen kransen bij het Traianusplein, zijn bij de bijeenkomsten, maar voor ‘ onze mensen’ voelt het niet goed”, zegt Van Riel. „ Voor Indische mensen is de bevrijding op 15 augustus gekomen. Onze doden herdenken wij op 14 augustus.” Enkele weken geleden heeft de gemeente alsnog besloten om het stadhuis op 14 augustus open te stellen voor de herdenking van de Indische slachtof­fers.

Het Pion heeft gevraagd of de gemeente op 14 en 15 augustus ook de vlag wil uitsteken. Op de 14de halfstok en op 15 augustus gewoon de vlag in top.

„ Maar ook daaraan wilde Nijmegen niet meedoen. ‘ Want dat staat het vlagprotocol niet toe’, was het antwoord”, aldus Van Riel.

„ Maar jaren geleden heeft toenmalig premier Wim Kok al besloten dat vlaggen op 14 en 15 augustus bij de gemeenten is toegestaan.” Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat er op 15 augustus gevlagd zal worden. „ Het overleg over de aparte herdenking voor de Indische slachtoffers heeft inderdaad nogal lang geduurd”, erkent ze. De reden daarvoor weet ze niet.

De landelijke herdenking van de Indische slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog wordt altijd op 15 augustus gehouden in Den Haag.

Op de binnenplaats van het stadhuis is een plaquette aange­bracht die herinnert aan de Indische militaire slachtoffers. Voor de burgerslachtoffers bestaat geen gedenkteken. Het Pion wil daarom een Indisch monument in Nijmegen oprichten.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.