Volledig scherm
© Thinkstock

Alan Moss winnaar Nijmeegse literatuurprijs

NIJMEGEN - Wetenschapper Alan Moss pakt Nijmeegse Literatuurprijs. Hij wordt beloond voor drie gedichten. Met de gedichten Zie die holbewoners hollen dan!, I ate his liver with some fava beans en NPC sleepte de 26-jarige Moss vrijdagavond de prijs in de wacht.

Zijn bijdragen vormden een van de 43 inzendingen. Behalve poëzie dongen ook korte verhalen, een column en een songtekst mee.

Verrassing
Moss werd vrijdagavond verrast tijdens een literaire feestavond in de bieb aan de Mariënburg. Met de prijs wint hij een bedrag van 500 euro, een schrijfcursus of workshop en een optreden bij het Nijmeegse Boekenfeest. 'De drie gedichten vielen op door hun rijke beeldtaal', volgens het juryrapport, 'hun intelligente omgang met verwijzingen naar hedendaagse beeldcultuur, hun durf om referenties aan het prehistorische tijdperk te combineren met ruimtemissies en robotics.' De tweede prijs was voor Niels Raaijmakers met het verhaal Capitulatie, de derde prijs was voor Luc Remers met Deadline, eveneens een prozastuk.

Talenten
De literatuurprijs is bestemd voor toekomstige schrijvers en talenten uit Nijmegen en omgeving. Het is een initiatief van De Gelderlander, de Openbare Bibliotheek Zuid-Gelderland, Poëziecentrum Nederland en literair tijdschrift Op Ruwe Planken. Dat gebeurt onder auspiciën van de Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen.

Steffie van Oord
De jury bestond uit de Nijmeegse schrijfster Steffie van den Oord, bekend van historisch, literaire thrillers, de van oorsprong Beuningse auteur Willem Claassen die ook programmamaker is bij De Wintertuin, en letterkundige Jeroen Dera, promovendus en docent aan de Radboud Universiteit. Eerdere winnaars waren Hein van der Schoot (2014) en Marjon Klomps (2015).

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.