Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

‘Alle kerken kunnen leren van onderzoek misbruik bij Jehovah’s’

InterviewNIJMEGEN - Alle kerken kunnen leren van het onderzoek naar de omgang met misbruik door de Jehova's getuigen. Dat meent hoogleraar godsdienstwetenschappen Peter Nissen, die veel publiceerde over het misbruik binnen de katholieke kerk. 

Theoloog en predikant Peter Nissen.
Volledig scherm
Theoloog en predikant Peter Nissen. © Claudia Venhorst

Nissen ziet verschillende parallellen met de situatie in de katholieke kerk en de Jehova’s getuigen, die ook in Gelderland veel zogeheten koninkrijkszalen hebben.

,,De omgang met zaken van misbruik in beide kerken was jarenlang niet goed. Vaak werden juist de daders in bescherming genomen. Hierdoor werden de slachtoffers dubbel geschaad.” 

Nissen ziet tegelijk ook een belangrijk verschil. ,,Je ziet dat de katholieke kerk door schade en schande geleerd heeft van de publiciteit en nu zelf ook streeft naar transparantie en openheid. Bij de Jehova’s getuigen zie je die beweging niet. Daar hebben ze juist gepoogd de publicatie tegen te houden.’’

Dan wordt er ook nog eens niet makkelijk over seks gesproken in deze gemeenschappen.
,,De taboesfeer speelt ook zeker een rol. Het zijn gevoelige zaken, waar men niet vaak over spreekt. Dat zie je heel veel bij religieuze instituties. Je moet voldoen aan een norm.’’ 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.