Chris van Boetzelaer in zijn tuin bij Buitenplaats Oosterhout.
Volledig scherm
Chris van Boetzelaer in zijn tuin bij Buitenplaats Oosterhout. © Gerard Verschooten

‘Allure van buitenplaats, maar toch gezellig’

Mooiste huis van NijmegenIn de serie Het mooiste huis van Nijmegen dit keer een kijkje bij Chris en Midgie van Boetzelaer over Buitenplaats Oosterhout.

,,Dit huis is een heel aangename plek om te vertoeven. Het is alleen een beetje groot. Hoewel het de allure heeft van een buitenplaats, is het toch gezellig door de verdeling in verschillende ruimtes. Het gehele landgoed met alle gebouwen tuinen en bossen is rijksmonument. Als eigenaar hebben we onderhoudsplicht.”

Hij: ,,Hier hebben vanaf de 14de eeuw altijd kastelen gestaan, die werden verwoest door brand of water. Kasteelheren waren vanaf de 17de eeuw de familie Van Hackfort, waarvan de opvolgers, na de overstroming van 1820, in 1840 de buitenplaats herbouwden op een hoge terp. Mijn overgrootvader De Beaufort kocht deze in 1865 voor mijn grootmoeder.”

Flair

,,Mijn grootouders woonden op de bovenste verdieping, met prachtig uitzicht over de Waal. Beneden stonden destijds koeien, die roken waarschijnlijk niet zo lekker. Mijn grootouders hebben de buitenplaats uitgebreid en de bossen aangeplant.”

,,Vooral mijn Amerikaanse moeder gaf het landgoed vanaf de jaren 30 flair: er kwam een muziekkamer, een bibliotheek en ze bouwde er zeven badkamers bij. Ze gaf Mien Ruys opdracht voor een nieuw tuinontwerp. Na het overlijden van mijn ouders en mijn zusters, heeft mijn vrouw het huis in originele stijl gerestaureerd; een twintigjarige klus.”

Tekst gaat verder onder het kader. 

'Het mooiste huis'
Historische vereniging Numaga en De Gelderlander zoeken ‘Het mooiste huis van Nijmegen’. Iedereen kan hiervoor tot eind augustus een bewoond pand nomineren. In deze rubriek vertellen bewoners over hun - soms door anderen - genomineerde huizen.
Nomineer een huis voor 'Het mooiste huis van Nijmegen'. Stuur een mail met jouw naam, het adres van het huis, een foto van de voorzijde van het huis en een motivatie van maximaal honderd woorden naar: mooistehuisvannijmegen@numaga.nl. Eerdere afleveringen lezen? Klik hier.

Zij: ,,Mijn vader had als hobby verbouwen, ik was wel wat gewend. Die oude adel bewaart werkelijk alles, dus hebben we eerst tien containers gehuurd om spullen weg te gooien. De tweede ronde besteedden we aan het uitzoeken van familiestukken met emotionele waarde.”

,,De derde ronde was voor restauratie van de meubels en om de kamers zó te behangen en in te richten dat je je er thuis ging voelen. Het huis is in vier appartementen verdeeld, met ieder een eigen keuken en badkamer. Onze drie kinderen kunnen hier straks wonen.”

Quote

Die oude adel bewaart werkelijk alles, dus hebben we eerst tien containers gehuurd om spullen weg te gooien

Midgie van Boetzelaer

Hij: ,,Behalve dit grote huis, omvat het landgoed twee boerderijcomplexen en een jachtopzienerswoning. Het landgoed is de groenvoorziening van de buurt, mensen komen er wandelen. We delen het graag met anderen. Tegenwoordig ontvangen we hier gasten voor vergaderingen en partijen. Mensen vinden het boeiend om in een historisch huis te verblijven, waarvan de bewoners de gastheer en gastvrouw zijn. De verdiensten verdwijnen in de pot voor het continue onderhoud.”

,,Het is heerlijk om hier te wonen, middenin prachtige natuur en tegelijk in een dynamische stad.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.