Volledig scherm
Het gekraakte woonhuis op het terrein van Fort Beneden Lent. © Paul Rapp

Als krakers Fort Beneden Lent moeten verlaten, wil Staatsbosbeheer er weer antikrakers in

NIJMEGEN - Mochten de krakers van Fort Beneden Lent het kort geding tegen Staatsbosbeheer verliezen dan wil de nationale natuurbeheerder er opnieuw antikraak huisvesten. Staatsbosbeheer zegt daarover al afspraken gemaakt te hebben met Ad Hoc antikraak wonen.

De Arnhemse bestuursrechter beslist nog deze week of de krakers, die het fort sinds vorige maand bezetten, mogen blijven of niet. Vorig jaar moesten eerdere antikraakbewoners het fort verlaten. Eerst omdat volgens Staatsbosbeheer de bouwvallige houten toegangsbrug naar het fort te gevaarlijk zou zijn, later vanwege de vondst in de gracht van munitie uit de Tweede Wereldoorlog.

Droogte

Dat laatste kwam aan het licht door de grote droogte van vorig jaar zomer, waardoor de gracht droog kwam te staan. Daar staat inmiddels weer voldoende water in, maar volgens Staatsbosbeheer kan de situatie bij een nieuwe droogteperiode opnieuw levensbedreigend worden voor bewoners.

De advocaat van de krakers, Milan van Hulst, zegt die redenering van Staatsbosbeheer moeilijk te kunnen volgen. ,,Als het, zoals Staatsbosbeheer beweert, te gevaarlijk is voor de krakers er te blijven dan is het dat straks ook voor de antikraak.” 

De Utrechtse advocaat vermoedt dat Staatsbosbeheer met opzet zo veel als mogelijk wil wisselen van bewoners op het fort. ,,Om te voorkomen dat die zich daar teveel thuis gaan voelen en er helemaal niet meer weg willen.”

Van Hulst zegt de huidige krakers niet kansloos te achten in hun kort geding tegen Staatsbosbeheer. ,,Door de in 2010 aangescherpte wet tegen het kraken staan ze bij voorbaat op achterstand, maar het gebeurt elk jaar wel een paar keer dat een rechter krakers toch in het gelijk stelt. Dat kan in dit geval ook zo maar gebeuren.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.