Volledig scherm
Een lijkwagen is ter plaatse, de plek van het ongeluk is met schermen afgezet. © DG

'Altijd al bang dat zoiets zou gebeuren met moeder en dochter'

GROESBEEK - De moeder en dochter uit Groesbeek die maandagochtend samen uit het leven stapten, leidden een teruggetrokken bestaan. Op zichzelf, teruggetrokken, een beetje zonderling. Zo omschrijven buurtbewoners de moeder (69) en dochter (43) uit het Groesbeekse kerkdorp Breedeweg.

Maandagochtend stapten ze, aldus de politie, samen uit het leven op een spoorwegovergang in Nijmegen. Met drie van hun hondjes, een vierde wist te ontkomen.

Katten
Een huis vol katten - zes of zeven - lieten ze volgens buurtbewoners achter. „Van de politie hoorden we dat de kattenbakken allemaal waren verschoond en dat er voedsel voor een paar dagen was klaar gezet”, zegt een omwonende. Het zou erop kunnen wijzen dat moeder en dochter wisten wat ze deden, toen ze die maandagochtend rond 06.30 uur in hun kleine rode Hyundai stapten, met de hondjes. Maar waarom?

Harde klappen
Vaststaat dat de familie harde klappen kreeg van het leven. Enkele jaren geleden overleed een zoon van de moeder, op te jonge leeftijd. De vrouw leefde gescheiden van haar man. De dochter is in het rijtjeshuis in Breedeweg geboren en bleef er haar hele leven wonen.

Brandschoon
„Ondanks het feit dat ze zo veel huisdieren hadden, was hun huis altijd brandschoon”, zegt een zus van de overleden 69-jarige vrouw. Tot pakweg twintig jaar geleden was het een vrij normaal gezin. "Op de leeftijd dat de kinderen normaal uitvliegen, rond hun 20ste, trok het gezin zich terug. Ze werden erg op zichzelf", zeggen familieleden. "De moeder was erg beschermend over haar kinderen. Sindsdien waren er nog maar weinig contacten meer met de buren.

Hondjes uitlaten
„Vroeger kwamen we met de verjaardag bij elkaar op de koffie: maar toen hield dat op”, aldus een van de buurtbewoners, die net als de moeder sinds 1970 in de straat woont. Contact met familieleden was er nog wel. Moeder en dochter vertrokken elke ochtend om 06.30 uur in het rode autootje naar het bos om hun hondjes uit te laten. En steevast op maandagochtend werden er boodschappen gedaan. „Afgelopen maandagochtend was hun auto weg. Dat was normaal”, aldus een buurtbewoner. "Maar maandagmiddag was de auto nog steeds niet terug."

Recherche
„Ik stond onder de douche toen rond negen uur de bel ging. Er stonden een man een vrouw aan de deur. 'Wij zijn van de recherche', zeiden ze. 'Mogen we even met u praten.' Ik schrok: dacht dat er iets met mijn kinderen was gebeurd”, aldus een van de buurtbewoners.

Gelaten
Vanwege het feit dat er nauwelijks contact was, is er in de buurt tamelijk gelaten gereageerd op het drama. „Natuurlijk, het is afschuwelijk”, verzucht een buurtbewoonster. „Eigenlijk ben ik altijd al bang geweest dat zoiets als dit met hen zou gebeuren, maar dan hier in de straat.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.