Amerikaans leger neemt Nijmeegse Sunset March over

videoNIJMEGEN - Het Nijmeegse ritueel om met zonsondergang te lopen langs 48 paar lichtpunten die één voor één aangaan, wordt incidenteel ook uitgevoerd op Fort Bragg in Amerika, de thuisbasis van de 82ste Airborne Divisie. De Amerikanen hebben de herdenkingsmars overgenomen van Nijmegen. 

Alleen gaat de plechtige stoet niet langs straatlantaarns zoals in Nijmegen. In plaats daarvan staan langs de route 48 paar mannen die een licht aansteken op het moment dat de deelnemers voorbij komen. 

Ceremonie

Onlangs is de mars uitgevoerd tijdens ceremonie ter ere van een commandowissel op Fort Bragg. Tim Ruijling, een van de initiatiefnemers van de Nijmeegse Sunset March, kreeg een film toegestuurd. Met een verklarende mail dat het een ‘Waal river walk remembrance ceremony’ was.

Hij vindt het een grote eer dat het Amerikaanse leger een plechtigheid uitvoert die is gebaseerd op de dagelijkse ceremonie in Nijmegen . ,,Het toont aan dat onze Sunset March van grote betekenis is voor de Amerikanen.”

De Sunset March zoals die onlangs in Fort Bragg in North Carolina werd uitgevoerd.
Volledig scherm
De Sunset March zoals die onlangs in Fort Bragg in North Carolina werd uitgevoerd.

Brug en monument

De Nijmeegse stadsbrug De Oversteek is gebouwd op de plek waar op 20 september 1944 een heldhaftige militaire actie plaatsvond. Amerikaanse soldaten van de 82ste luchtlandingsdivisie roeiden met canvas bootjes de Waal terwijl ze werden beschoten door de Duitsers. Hierbij lieten 48 mannen het leven.

De oeververbinding, die in 2013 werd geopend, is tevens een monument voor de gesneuvelde militairen. De brug is voorzien van 48 paar lichtmasten die met zonsondergang één voor één aangaan. 

Sinds oktober 2014 is er elke dag een Sunset March om de  geallieerde militairen te eren. Een initiatief van een Nederlandse veteranenorganisatie. Die zorgt ervoor dat er elke dag op zijn minst één persoon de eremars loopt. Vaak sluiten mensen er zich bij aan. Gewone burgers maar ook militairen. Vooral in perioden dat er herdenkingsplechtigheden zijn. 

Kopstukken

Soms zijn het belangrijke kopstukken. Zo was viersterrengeneraal Curtis Micheal Scaparrotti vorig jaar in september bij de Sunset March in Nijmegen. Hij is de hoogste NAVO-militair in Europa, alle buitenlandse strijdkrachten in Europa vallen onder hem.

Andere memorabele deelnemers waren vorig jaar Roy Hanna en James Megellas, beiden over de honderd en in 1944 aanwezig bij de daadwerkelijke oversteek. Dit jaar houdt de organisatie van de Sunset Marches 75 bijzondere eretochten in verband met de viering van 75 jaar Vrijheid. 

James Megellas doet als 100-jarige mee met de Sunset March.
Volledig scherm
James Megellas doet als 100-jarige mee met de Sunset March. © Bert Beelen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.