Volledig scherm
Ontwikkeling van een satellietcommunicatie-chip bij Macom in Nijmegen. © Macom

Amerikaanse Macom sluit Nijmeegse deuren

Met grote ambities kwam het Amerikaanse Macom 2,5 jaar geleden naar Nijmegen. De maker van halfgeleiders wilde dat de vestiging binnen no-time zou groeien met tientallen medewerkers. Het liep anders. Vorige week sloot het pand op de Novio Tech Campus haar deuren. Tegenvallende resultaten nopen het moederbedrijf tot een drastische reorganisatie.

Het ging naar verluidt op z’n Amerikaans, voor de acht medewerkers van de Nijmeegse Macom-vestiging. Ze kregen een mailtje dat ze zich maandag op de Novio Tech Campus moesten melden. Twee topmannen van het Europese hoofdkantoor uit Ierland waren er voor overgekomen. De werknemers kregen te horen: telefoons en laptops inleveren, het is helaas klaar. En zo zaten ze van de ene op de andere dag zonder werk.

Begin 2017 kwam de chipmaker met hoge verwachtingen naar Nijmegen, omdat op de Novio Tech Campus veel kennis zit bij vergelijkbare bedrijven. Ook de ligging van de stad speelde mee, dicht bij Duitsland en schappelijke afstanden tot de luchthavens Schiphol en Düsseldorf. Met vier werknemers betrok Macom het kantoortje op het terrein bij die andere grote halfgeleiderfabrikant, NXP. Tussen de 20 en 40 mensen moesten er binnen afzienbare tijd aan de slag zijn.

Maar deze week kondigde de Amerikaanse chipreus een mega-reorganisatie aan. Wereldwijd worden zeven vestigingen gesloten, waaronder die in Nijmegen. Zo’n 250 mensen verliezen hun baan, ongeveer een vijfde van het totale personeelsbestand. Als de bezuinigingsoperatie is afgerond, moet dat een jaarlijkse besparing van 50 miljoen dollar opleveren.

Bij Macom Nijmegen was niemand bereikbaar voor commentaar. Het kantoor is leeg en de telefoons zijn afgesloten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.