Surveillerende agenten in de Arnhemse binnenstad.
Volledig scherm
Surveillerende agenten in de Arnhemse binnenstad. © Rolf Hensel

‘Amsterdam’ trekt nationale politie leeg, Oost-Nederland is dat ‘spuugzat’

NIJMEGEN - De moord op advocaat Derk Wiersum en de strijd tegen de Mocro-maffia betekent een aanslag op politie. Voor het stelselmatig beveiligen van advocaten, officieren en rechters zijn bijna 400 agenten vrijgemaakt.

r

De politie Oost-Nederland is ongeveer 150 man kwijt aan ‘Amsterdam’. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft dat besluit genomen zonder de burgemeesters te raadplegen.

,,Wij zijn het spuugzat‘’, zo reageert de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls op de brief aan de Kamer, waarin de  regioburgemeesters alarm slaan over de politie. Bruls fungeert als burgemeester van de grootste stad in Oost-Nederland als regioburgemeester namens de 78 burgemeesters binnen de politie eenheid Oost.

Quote

Stop met het doen van extra en aanvullen­de claims zonder dat je structu­reel de politie versterkt. Dit kan ik niet uitleggen.

Hubert Bruls, Burgemeester van Nijmegen

Minder politie

,,Aan het eind van dit jaar hebben we minder politie in dit land dan aan het begin van het jaar”, zegt Bruls. ,,De politie zou de komende vier jaar worden versterkt. Al in het eerste jaar moeten we constateren dat we dalen. Met een paar honderd man.’’ 

,,De minister zal het niet leuk vinden. Ik blijf het herhalen. Er komt dus niets terecht van die belofte. Er komt geen agent bij. Het kost veel moeite om genoeg agenten op de opleiding te krijgen. Velen stromen uit door de vergrijzing.”

Voetbal

In plaats krijgt de politie steeds nieuwe prioriteiten er bij. Bruls: ,,De Kamer neemt doodleuk drie moties aan: De politie moet extra zedenmisdrijven aanpakken, iets aan mensenhandel doen en de ondermijning in Amsterdam aanpakken.’’

,,Dit moet echt stoppen. Stop met het doen van extra en aanvullende claims zonder dat je structureel de politie versterkt. Dit kan ik niet uitleggen. Dat we eigenlijk een stijging verwachten maar de facto met minder politie meer werk moeten doen. Het is nu al elke dag schrapen en scharrelen. Zaken gaan op de plank. Misschien moeten we maar stoppen om agenten in te zetten voor het beveiligen van evenementen en voetbalwedstrijden.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.