Anne Blaauw.
Volledig scherm
PREMIUM
Anne Blaauw. © Paul Rapp

Anne uit Nijmegen maakt documentaire over haar angststoornis: ‘De echtheid van de beelden raakte me’

videoNIJMEGEN - Ze heeft een angststoornis en daar heeft ze een film over gemaakt. In de documentaire (on)zichtbaar laat Anne Blaauw (22) zien hoe ze met haar angsten worstelt en uiteindelijk zonder hulpverleners haar lot bepaalt. 

Ze is er klaar voor en heeft zich mooi aangekleed. Een tienermeisje dat met vriendinnen naar een feestje gaat. Zin in! Maar daar is die angst weer. Anne Blaauw wordt misselijk, haar hele lichaam verzet zich tegen de plannen en haar gedachten slaan op hol. ,,Ik wil zó graag. Maar het gaat niet’’, zegt ze wanhopig in de film (on)zichtbaar die ze samen met Merlijn Janssen Steenberg heeft gemaakt.

Kijk hieronder naar de trailer van de documentaire (tekst gaat verder onder video)

Verlammende angst

Anne Blaauw uit Nijmegen heeft een angststoornis.

Ze is niet bang voor spinnen of treinen, het is een gegeneraliseerde angststoornis, zoals dat in medisch jargon heet. Het betekent dat ze regelmatig wordt overvallen door een verlammende angst. Dat overkomt haar meestal als ze buiten de deur is.

,,Dan word ik zo ziek en misselijk, ik kan daar dan gewoon niet blijven’’, zegt ze. ,,Thuis is die angst er ook, maar dan ben ik thuis, dan kan ik me eraan overgeven.”

Dagen achtereen bleef ze thuis

Merlijn Janssen Steenberg maakte samen met Anne Blaauw een film over leven met een angststoornis.
Volledig scherm
Merlijn Janssen Steenberg maakte samen met Anne Blaauw een film over leven met een angststoornis. © Paul Rapp

Ze was een kind dat veel nadacht, gevoelig en zich bewust van details. ,,Maar toen had ik er geen last van, ik was niet bang. Dat kwam pas op de middelbare school. Steeds vaker lukte het me niet om naar school te gaan. De laatste twee jaar van de havo was ik maar bij zo'n 15 procent van de lessen aanwezig.”

Dagen achtereen bleef ze thuis, veel op haar kamer. Dat was saai en eenzaam. Zeker vergeleken met leeftijdsgenoten voor wie de wereld juist groter werd. 

,,Dan keek ik maar weer een serie. Maar ja, dat was het ook niet.” In die tijd is ze gaan filmen. Vlogs waarin ze laat zien wat er met haar gebeurt. ,,Het was een manier om greep te krijgen op de situatie. Ik wilde ook uitleggen hoe het is om een angststoornis te hebben.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.