Volledig scherm
Textielrestauratrice Helga Helbig in Het Valkhof bij het middeleeuwse antependium, een altaardoek, waar ze de afgelopen weken aan gewerkt heeft. Foto: Bert Beelen

Antependium in museum Het Valkhof bijna als nieuw

NIJMEGEN - Het doek is weer als nieuw. Nou ja, bijna, want het dateert uit 1494. Het is een altaardoek dat in opdracht van het Nijmeegs Schippersgilde is gemaakt. De textielrestauratrice Helga Helbig oogt fragiel, bijna zo fragiel als het doek waaraan ze wekenlang heeft gewerkt in museum Het Valkhof.

De Duitse deskundige legt de laatste hand aan het antependium, een altaardoek uit 1494 dat in de Nijmeegse St.-Stevenskerk werd gebruikt.

Ze is door het museum in de arm genomen omdat ze bekend staat om haar restauraties. Ze vond het geen moeilijke klus, maar wel interessant. "Want ik moest een restauratie die jaren geleden op het doek is uitgevoerd opnieuw doen en dan beter", legt ze uit. Enkele jaren geleden is het doek ook onder handen genomen. Alleen zijn de linnen en zijden draden inmiddels gaan verkleuren.

"Je kunt precies zien waar ze hebben gezeten. Die draden hadden blauw moeten zijn, maar zijn wit geworden. Verkeerde kleurstof", constateert ze.

Lees het hele verhaal in De Gelderlander, editie Nijmegen & omstreken, van maandag 13 augustus.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.